Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

 

Είναι σπαστικό αυτό με τους Άγγλους. Δεν έχουν σταματήσει να αυτοχαρακτηρίζονται οι γεννήτορες του ποδοσφαίρου. Ότι αυτοί το γέννησαν κι αυτοί το διέδωσαν στον κόσμο. Ότι το σύμπαν είχε άγρια μεσάνυχτα από μπάλλα και λόγω Αγγλίας πρωτοέμαθαν όλοι να την κλωτσάνε.

Άγγλοι σιδηροδρομικοί εδώ, Άγγλοι στρατιωτικοί εκεί, Άγγλοι κληρικοί, Άγγλοι τουρίστες, Άγγλοι ερευνητές, Άγγλοι φιλάνθρωποι, Άγγλοι πειρατές. Στην Ευρώπη και την Ασία, την Αμερική και την Αφρική, σε κάθε γωνία της γης, οι πάντες έμαθαν το ποδόσφαιρο από κάποιους Άγγλους.

Γράφω αυτές τις αράδες με αφορμή ότι σα σήμερα, 24 Οκτωβρίου, το 1857, όταν ακόμα η Ελλάδα δεν ήταν ολόκληρη, δεν είχε απελευθερωθεί εντελώς, στην Αγγλία ιδρύεται το πρώτο στην Ιστορία φουτμπωλ κλαμπ, η Sheffield (φωτο).

Να σου πω και το άλλο το φοβερό για την ποδοσφαιρική κι όχι μόνον βρετανική αλαζονεία. Μέχρι και τη δεκαετία του ’80 οι άνθρωποι θαρρούσαν, σε πείσμα των αποτελεσμάτων της εθνικής τους ομάδας και τους αποκλεισμούς τους, τις αποτυχίες τους στα Ευρώ και τα μουντιάλ, ότι είναι η πρώτη δύναμη στον κόσμο.

Ποια Βραζιλία και Αργεντινή, Γερμανία και Ιταλία. Η Αγγλία είναι η Νο1. Έτσι το ένοιωθαν. Και αρνούνταν να ασχοληθούν τα ποδοσφαιρικά τους περιοδικά με το πρωτάθλημα της Ισπανίας και της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Βελγίου. Ούτε μονόστηλο.

Έπρεπε να περάσουν χρόνια για να προσγειωθούν στην πραγματικότητα.