ΣΟΚΕΡ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΧΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

 

Πριν από 150 χρόνια. Είχε εφευρεθεί η φωτογραφία, όπως και το τηλέφωνο. Ακόμα και το βάγκον-λι στο τραίνο. Για την ποδοσφαιρική Ελλάδα, όμως, ενάμισυ αιώνας πίσω σε πάει στο απόλυτο τίποτα. Άγνωστο έργο η μπάλλα, οι παίκτες, οι ομάδες. Με το έμπα του 20ου αιώνα στον τόπο μας, άρχισε να «οργανώνεται» το φούτμπωλ που εμείς το είπαμε ποδόσφαιρο.

Επετειακό κι αυτό το κείμενο. Σα σήμερα 26 Οκτωβρίου, ιδρύθηκε στην Αγγλία, το 1863, η αγγλική ομοσπονδία στο σόκερ, που μετονομάστηκε φούτμπωλ, και διαχωρίστηκε από το ράγκμπυ. Αγγλικός όρος το «soccer», όπως λέγεται σήμερα το αμερικάνικο φούτμπωλ, το ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ.

Social Ceremony, κοινωνική εκδήλωση, απ’αυτές τις δύο λέξεις προήλθε η αρχική ονομασία soccer για το ποδόσφαιρο στην Αγγλία.

Έτσι πρέπει να το λέμε και στην Ελλάδα. Σόκερ. Για τους Έλληνες δεν είναι ποδοσφαιρική εκδήλωση, είναι κοινωνική. Δεν το έχουν σαν αθλητικό γεγονός, σα διασκέδαση, αλλά σαμ ένα κοινωνικό φόρουμ, όπου βγάζουν τα απωθημένα τους. Όλο το εθνικό ξευτυλίκι του ο Έλληνας το βγάζει στο γήπεδο.