ΤΟ ΣΤΟΡΥ ΤΗΣ ΠΙΟ ΒΑΡΕΙΑΣ ΦΑΝΕΛΛΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 

Είναι οι δυο πιο αναγνωρίσιμες φανέλλες παγκοσμίως. Αυτή των New York Yankees και εκείνη της εθνικής Βραζιλίας. Ο αποδυτηριάκιας δεν ασχολείται με το μπαίηζμπωλ. Θα παίξει, μπάλλα με τη θρυλική κίτρινη μπλούζα της Σελεσάο, που μέχρι το 1950 δεν υπήρχε. Φοβερά πράγματα.

Η εμφάνιση της Βραζιλίας ήταν ολόασπρη. Εκατσε, όμως, εκείνη την αποφράδα ημέρα για τη χώρα, η ήττα από την Ουρουγουάη, στο τελευταίο παιχνίδι του μουντιάλ του 1950 στο Μαρακανά. Μετά από μήνες πένθους, η ομοσπονδία αποφάνθηκε ότι η εμφάνιση ήταν γκαντέμικη. Το 1953 μια βραζιλιάνικη εφημερίδα κάλεσε το κοινό να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για το σχεδιασμό της νέας φανέλλας. Απαραίτητη προϋπόθεση η χρήση τεσσάρων χρωμάτων που έχει η σημαία της χώρας. Το πράσινο που συμβολίζει τα απέραντα δάση του Αμαζονίου. Το χρυσό κίτρινο που οδηγεί στο δρόμο προς την ευημερία και τον πλούτο. Το μπλε από τη σφαίρα και το άσπρο από τα αστέρια, που περιγράφουν οπτικά τον ουρανό του Ρίο το βράδυ.

Ενας 18χρονος έφτιαξε 100 διαφορετικά σχέδια και τελικά έστειλε αυτό που υιοθετήθηκε από την ομοσπονδία. Τη διάσημη κίτρινη φανέλλα. Η ειρωνία είναι ότι το πρώτο μουντιάλ η Βραζιλία δεν το κατέκτησε με τη νέα εμφάνιση. Το 1958, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Σουηδία στον τελικό διαπιστώθηκε ότι η οικοδέσποινα φορούσε κίτρινα, επομένως έπρεπε η ομάδα του Πελέ να αλλάξει. Δεύτερη εμφάνιση ήταν η καταραμένη άσπρη. Η ομοσπονδία της Βραζιλίας απαγόρευσε τη χρήση της.

Ανθρωποι αλώνισαν την Στοκχόλμη και βρήκαν μπλε μπλούζες. Τις αγόρασαν και ράφτηκε πάνω σε αυτές το έμβλημα. Αυτή ήταν απλώς η αρχή. Τα άλλα τέσσερα μουντιάλ η Βραζιλία τα κατέκτησε με την πιο βαρειά φανέλλα του κόσμου.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Σουάρες δάγκωσε και τον Μαραντόνα