ΜΑΕΣΤΡΟΣ Ο ΜΑΓΕΙΡΑΣ, ΑΛΛΑ ΧΑΛΑΣΕ Η ΣΟΥΠΑ

 

Γράφει ο ΜΑΝΟΣ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗΣ

Εχουν δίκιο, τελικώς, όσοι διαμαρτύρονται για τα χάλια του μπάσκετ ως άθλημα! Στήνεται με μαεστρία η δουλειά, για να παίξουν τελικό η Αμερική με την οικοδέσποινα στο παγκόσμιο της Ισπανίας, αλλά ένας – δύο εξωγενείς παράγοντες ήταν αρκετοί για να χαλάσει η σούπα και να δώσουν αμερικανάκια και Σέρβοι ραντεβού το βράδυ της Κυριακής στο παιχνίδι για το χρυσό!

Πώς να πας μπροστά έτσι ως σπορ; Γιατί να επενδυθούν λεφτά πάνω σου; Εχουν δίκιο οι άνθρωποι. Το 2014 και η δικαιοσύνη πάνε παράλληλα, δεν συναντιούνται πουθενά. Εκτός από το μπάσκετ. Στο συγκεκριμένο ομαδικό παιχνίδι, από την φύση του, κερδίζει 99 στις 100 φορές ο καλύτερος. Μπορεί τα χαρτιά να έλεγαν ότι ο τελικός ήταν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ισπανία, αλλά πάνω στο παρκέ ακόμη και ο βασιλιάς είναι γυμνός, δεν μπορεί να κρυφτεί. Ο Σέρβος ήταν καλύτερος και με τη νίκη επί της γενναίας, πλην όμως αφελούς, Γαλλίας στον ημιτελικό εξασφάλισε το μετάλλιο.

Το ερώτημα είναι παλιό: Να γίνει ή, να μην γίνει ο τελικός ανάμεσα στην Αμερική και την Σερβία; Να δώσουν από τώρα τα μετάλλια στον κόουτς Σιζέφσκι και τα παλικάρια του ή, έχει κάποια τύχη ο Μίλος Τεόντοσιτς και η υπόλοιπη συμμορία από το Βελιγράδι;

Τα χαρτιά λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να τρέχουν τζάμπα τα Σερβάκια. Οι αμερικάνοι είναι εκατό φορές καλύτεροι αθλητές – με την έννοια του τρέχω γρήγορα, πηδάω ψηλά και το κάνω ασταμάτητα επί 40 λεπτά – από όλους τους αντιπάλους τους και επιπλέον τα μάτια τους βγάζουν φωτιές από το πάθος για η νίκη. Η άμυνα των ΗΠΑ είναι άλυτος γρίφος για τον υπόλοιπο κόσμο από το 2006 –όταν έκαναν ην τελευταία τους ήττα από την Ελλάδα - και μετά.

Πώς να χάσουν, λοιπόν, ο αμερικάνοι; Ποιο είναι το σενάριο; Να ταμπουρωθούν πίσω από καμία ζωνάρα στην άμυνα τους οι Σέρβοι και να σπάσουν τα καλάθια οι αμερικάνοι, που έχουν μόνο δύο – τρεις σταθερούς και αξιόπιστους σουτέρ (Κάρι, Τόμπσον, Γκέι); Ακόμη και αν το τρικ λειτουργήσει το πρόβλημα του αμυντικού ριμπάουντ θα είναι άλυτο για τους γείτονες.

Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει; Να πάρει ο κόουτς Τζόρτζεβιτς την μπάλα από τα χέρια του Τεόντοσιτς για να τον σώσει από την πίεση και να την κατεβάσουν οι ψηλοί, όπως για παράδειγμα ο Μπιέλιτσα. Καλή ιδέα, αλλά έτσι μπορεί να χάσει εντελώς τον Μίλος από την επίθεση του και αν πρώην παίκτης του Ολυμπιακού δεν βάλει 20+ πόντους η Σερβία δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική με τέτοιους αντιπάλους.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι το ίδιο: Το μπάσκετ δεν κάνει για το στοίχημα. Ο καλύτερος κερδίζει πάντα. Μπορεί ο μάγειρας να είναι μαέστρος και να κάνει θαύματα με την κουτάλα για να βγει η σούπα όπως την θέλει, αλλά όχι στο μπάσκετ! Και η Αμερική είναι η καλύτερη ομάδα μακράν την δεύτερης. Όπως είναι και η Σερβία η καλύτερη δεύτερη και η Γαλλία η καλύτερη τρίτη...

Διαβάστε ακόμα:

Παραμύθης ο προπονητής της Ατλέτικο