Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 3-2, ΑΝΤΙ 0-3 Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πηγή: Intime
 

Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ντέρμπυ για τους “32” του κυπέλλου Ελλάδος, 13 Ιανουαρίου 1982, σα να έγινε χθες... Για πρώτη φορά αποφασίστηκε να μπουν στον κλήρο μόνον διαιτητές της ΦΙΦΑ, Έλληνες σφυρικτράκηδες με το σήμα της FIFA. Κάποιος, ονόματα δεν λέμε, μακαρίτης είναι, δίνει την υπόσχεση στον Βαρδινογιάννη ότι κατόπιν επιθυμίας του θα “κληρωθεί” ο Καλαματιανός Δέδες.

Απαραίτητη παρένθεση. Μην πάει ο νους στο πονηρό, στα σίγουρα. Κάτω από πίεση ο καθένας υποτίθεται ότι κάνει το κέφι του αλλουνού. Υποτίθεται. Στη διαιτησία, άλλωστε, δεν υπάρχει “μπέσα”. Δεν υπάρχει δικός μου, δικός του. Ο δικός μου σ' ένα ματς άνετα με σφάζει για να ξεκαρφωθεί σ' άλλο ματς. Σε εποχές, μάλιστα, που δεν έπαιζαν τρομοκρατικές επιθέσεις, άλλο οι αντιδράσεις των οπαδών.

Διαιτητής ο Κώστας Δέδες, καθηγητής Σωματικής Αγωγής, για χρόνια αρχηγός στις κατασκηνώσεις στη Μεσσηνία. Πλαϊνοί ο Βασίλης Βουράκης και ο Νίκος Ζλατάνος. Διαιτητάρες και οι δυο τους.

Κερδίζει ο Ολυμπιακός 2-0. Και ο Τάσος Μητρόπουλος κάνει το 0-3, όμως το γκολ ακυρώνεται με υπόδειξη του Βουράκη, Θεός σχωρέστονα, επί ΠΑΣΟΚ αρχιδιαιτητής, δυο φορές μάλιστα και επί σειρά ετών αντιδήμαρχος Πειραιά. Παιδί διαμάντι ο Βασίλης Βουράκης.

Δεν έγινε, λοιπόν, το 0-3 και ο Παναθηναϊκός ανατρέπει το 0-2 και κερδίζει 3-2. Η ζωή του Βουράκη που είχε “δει” οφσάιντ τον Μητρόπουλο τις επόμενες μέρες ήταν μαρτυρική. Ο μακαρίτης, κατάστημα χρυσοχοείο στην Πηγάδα, εκεί κοντά στον Άγιο Βασίλη υπέφερε απίστευτα από τραμπουκισμούς των γάβρων.

Με την ευκαιρία να προσθέσω και τούτο. Νέα Σμύρνη, Πανιώνιος-Παναθηναϊκός, διαιτητής Γιώργος Σπανέας. “Είδε” ανύπαρκτο πέναλτυ στον Γεωργιάδη του Χαραλάμπους, μια κωλοτούμπα χωρίς να έχει επαφή μαζύ του ο αμυντικός των γηπεδούχων. Πέναλτυ φάντασμα υπέρ του Παναθηναικού. Για 20 μέρες οι μπάτσοι ήταν απ' έξω από το μαγαζί ελαστικών του Αθηναίου διαιτητή στον Πειραιά.

Δυστυχώς! Η διαιτησία έτσι ή, αλλοιώς, μιλημένη, ματιασμένη ακόμα και σήμερα επηρεάζει αποφασιστικά το αποτέλεσμα και σε ντέρμπυ υψηλής αναγνωρισιμότητας.

Διαβάστε ακόμα:

To ντέρμπυ, η φανέλλα και το πριμ