ΔΩΡΟΔΟΚΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ;

 

Τον είπαν «Μαύρο Τελικό», οι Άγγλοι. Για τους Έλληνες ήταν μια «μαύρη σελίδα». Ένας λεκές μαύρος, κατάμαυρος που ντρόπιαζε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Την ελληνική διαιτησία.

Για πρώτη φορά Έλληνας διαιτητής σφύριξε σε τελικό κυπέλλου Ευρώπης. Ήταν εκείνος των κυπελλούχων, το 1973, ανάμεσα στην Ληντς και την Μίλαν. Στο Καυταντζόγλειο της Θεσσαλονίκης, μια νύχτα βροχερή και στις εξέδρες 45.000 κόσμο. Σα σήμερα, 16 Μαϊου.

Μόλις πριν δύο χρόνια είχε γίνει στο Καραϊσκάκη ο τελικός της ίδιας διοργάνωσης, του κυπέλλου κυπελλούχων, το 1971 με Τσέλσυ και Ρεάλ Μαδρίτης. Ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Δέδες ζήτησε από την UEFA έναν ακόμα τελικό Ευρώπης και δεν του χάλασαν το χατήρι. Διαιτητής ο σεμνός Χρήστος Μίχας, κλάση σφυρικτράκιας, άτομο χαμηλών τόνων, που δεν είχε δώσει δικαιώματα μέχρι τότε.

Στο 5 κιόλας λεπτό σκοράρει η ιταλική ομάδα με γκολ αντικανονικό(;). Η φάση ξεκίνησε όταν ο Μίχας έδωσε ανύπαρκτο φάουλ σε «βάρος» του Αλμπέρτο Μπιγκόν, που για μικρό διάστημα έκανε προπονητής του Ολυμπιακού επί Κόκκαλη. Κτυπήθηκε το φάουλ, έγινε γκολ, δεν μπορείς να πεις ότι ήταν, ότι δεν ήταν έγκυρο.

Άλλο θα πει ο αποδυτηριάκιας. Δέδες και Μίχας είχαν πολύ καλές, πολύ στενές σχέσεις. Ακόμα, ο τότε Νο1 ποδοσφαιρικός παράγων στην Ελλάδα, παναθηναϊκών φρονημάτων, που είχε υπό την «προστασία» του τον γάβρο, να το πούμε σήμερα κι αυτό, Μίχα, είχε «ιδιαίτερες» επαφές με Ιταλία μερηά. Τι να σημαίνουν όλα αυτά.

Ερώτημα. Πράγματι δωροδοκήθηκε ο Μίχας από την Μίλαν, όπως για χρόνια υποστήριζαν οι Άγγλοι. Μήπως ο Χρήστος Μίχας επηρεασμένος από τον Γιώργο Δέδε ''έπαιξε'' Μίλαν. Πράγματι, ο Έλληνας διαιτητής ήταν εχθρικός με την αγγλική ομάδα. Την ομαδάρα με προπονητή τον Ντον Ρέβυ.

Παρούσα στο γήπεδο και η Δέσποινα Παπαδοπούλου, σύζυγος του δικτάτορα. Στον αγωνιστικό χώρο εμφανίστηκαν τσολιάδες με την αγγλική και ιταλική σημαία. Με την ελληνική οι παίκτες των δύο ομάδων. Επόπτες ο Κατσώρας και ο Θεσσαλονικιός Ζλατάνος. Ο κόσμος φώναζε το σύνθημα: «Στη μέση ο Ζλατάνος!». Να διαιτητεύσει ο δικός τους, όχι ο κωλοαθηναίος Μίχας.

Διαβάστε ακόμα:

Οι δυο Μίμηδες και ο Φόντακας