Ο ΓΚΟΥΑΡΝΤΙΟΛΑ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΚΑΤΑΛΩΝΙΑΣ

 

Προπονητή που στα 44 του χρόνια έχει κατακτήσει 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 2 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, 5 Παγκόσμια Συλλόγων, 3 πρωταθλήματα Ισπανίας, 2 πρωταθλήματα Γερμανίας και κάμποσα ακόμα Κύπελλα, τον λες και ευλογημένο. Εχει πετύχει τόσα, που άλλοι κορυφαίοι προπονητές δεν έχουν καταφέρει σε μια ολόκληρη ζωή... Κι όμως, δεν είναι όλα αυτά που κάνουν τον Πεπ Γκουρντιόλα ξεχωριστό.

Ο Νίκος Μάλλιαρης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και ενεργό μέλος του FC BARCELONA με αφορμή τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάγερν, είχε την ευκαιρία να ξανασυναντήσει τον Ισπανό προπονητή (για πρώτη φορά μετά το 2012, που είχαν πολύωρη συνάντηση στα γραφεία της Μπαρτσελόνα) και να επιβεβαιώσει ακόμα μία φορά, ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο το ποδόσφαιρο με το φίλαθλο πνεύμα και τον Πολιτισμό.

Η κουβέντα, εκτός από την αγωνιστική κατάσταση του Ολυμπιακού και της Μπάγερν, πήγε στην ελληνοκαταλανική φιλία-συνεργασία και τις καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητές της. Στις εκλογές στην Ελλάδα και την Καταλονία, όπου μάλιστα ο Γκουαρντιόλα συμμετέχει ως υποψήφιος. Σε κοινούς γνωστούς, όπως είναι η πρώην σύμβουλος της Μπαρτσελόνα Pilar Guinovart, ο γνωστός Καταλανός δημοσιογράφος Rafael Nadal και ο τραγουδοποιός Στο προσφυγικό πρόβλημα της Ευρώπης και τις πρωτοβουλίες της Μπάγερν και άλλων ομάδων της Γερμανίας.

Συνομιλία επί παντός επιστητού, επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο με κοινωνικές ευαισθησίες, που ενδιαφέρεται για τα κοινά και που βλέπει το ποδόσφαιρο ως κάτι διαφορετικό, βαθιά συνδεδεμένο με τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Καταλονίας, μέσα από καλλιτεχνικές συνεργασίες των Josep Tero, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Μαρίας Φαραντούρη, Νένας Βενετσάνου, Lluis Llach, Μανώλη Μητσιά, τους Ελληνιστές Eusebi Ayensa και τον ποιητή Albert Garcia Hernandez, του Χρήστου Λεοντή και πολλών άλλων ανθρώπων του πνεύματος.

Υπενθυμίζουμε, ότι ο σύλλογος της Μπαρτσελόνα είχε βοηθήσει το 2012 στη δημιουργία της ποδοσφαιρικής ομάδας Α.Ο. Μονοφατσίου-Μπαρτσελόνα, με έδρα το χωριό Τεφέλι, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο Κρήτης. Οι προπονητές της ομάδας, μάλιστα, μαζί με τον πρόεδρο, είχαν φιλοξενηθεί στο Camp Nou και την Μασία.

Μια σχέση που ακόμη σχηματοποιείται σμιλευμένη μέσα από συναντήσεις όπως αυτή η τελευταία των Γκουαρντιόλα-Μάλλιαρη και δημιουργεί τη φιλοδοξία ότι μπορεί να δώσει διαφορετική μορφή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το ποδόσφαιρο. Την προσδοκία πως ίσως παραδειγματιστούμε από εκείνους για τους οποίους η μπάλα είναι ακόμη μια γιορτή και παράλληλα ένα φαινόμενο όχι αποκομμένο, αλλά βαθιά συνδεδεμένο με τις κοινωνίες, τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους. Και φυσικά, ένα ποδόσφαιρο στο πρότυπο που το ισπανικό μοντέλο περιγράφει, όπου οι φίλαθλοι δεν μένουν απλοί πελάτες και θεατές, μα αποκτούν τον έλεγχο και μοιραία την ευθύνη των επιλογών τους ασκώντας κατ’ ουσία διοίκηση.

Στον Πεπ Γκουαρντιόλα προσφέρθηκε από τον Νίκο Μάλλιαρη δώρο το βιβλίο «Αρης, ο αρχηγός των ατάκτων» του Διονύση Χαριτόπουλου από τις εκδόσεις «Τόπος», στην αγγλική του μορφή.

Διαβάστε ακόμα:

Αν ήταν Ελληνας ο Γκασόλ...