Ο ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ ΤΟ ΤΣΟΥΛΟΥΦΙ

 

Για εμάς τους παλιούς ο Χάουαρντ Κένταλ ήταν ένα από τα «ονόματα» που μας έγιναν γνωστά όταν πριν τεσσερισήμισυ δεκαετίες η Έβερτον βρέθηκε στο δρόμο του Παναθηναϊκού, πριν η ελληνική ομάδα φθάσει στον τελικό του κυπέλλου Ευρώπης, στο Ουέμπλεϋ, τον Ιούνιο του 1971. Για τους Έλληνες ήταν άγνωστη ποδοσφαιρική Ιερουσαλήμ το αγγλικό πρωτάθλημα. Είχαμε, λοιπόν, πέσει με τα μούτρα, με απληστία να μυηθούμε ό,τι αφορούσε τον κόσμο της γενέτειρας της μπάλας.

Ήταν τότε η «αλβανοκουλτουρέ» Αγγλία, χωρίς κανέναν ξένο ποδοσφαιριστή και προπονητή. Η «απομονωμένη» από το εξωτερικό ποδοσφαιρική Αγγλία. Την Αλβανία την κρατούσε με κλειστά σύνορα ο πρωτόγονος κομουνιστής Εβέρ Χότζα. Την Αγγλία ο ισχυρός σνομπισμός της, ότι δεν έχει ανάγκη να πάρει τίποτα από τους αλλοδαπούς.

Άλλα χρόνια, άλλοι καιροί. Η αιώνια αντίπαλος της Λίβερπουλ, η Έβερτον, πρωταθλήτρια, με επίσημο παρατσούκλι το «εφοπλιστές» και το «ζαχαρωτά». Με δυνατή την αλησμόνητη τριάδα στο κέντρο, Άλαν Μπωλ, Κόλιν Χάρβεϋ και Χάουαρντ Κένταλ.

Πως ήρθαν τα πράματα. Ο Χάουαρντ Κένταλ που πέθανε πέρυσι, σα σήμερα 18 Οκτωβρίου, είναι ο τελευταίος Άγγλος προπονητής που πήρε πρωτάθλημα! Με την Έβερτον, βέβαια, το 1987, όπως μ' αυτόν προπονητή οι ''εφοπλιστές'' κατέκτησαν και το πρωτάθλημα το 1985.

Η πουτάνα η ζωή. Ο μέγας εχθρός κάθε ρομαντισμού! Αυτή είναι η αλήθεια ζωής. Όσο εύκολα κτίζει μύθους, τόσο εύκολα σκοτώνει κάθε συναισθηματισμό. Το 1990 ο Howard Kentall, που είχε αρχίσει να χάνει τα μαλλιά του, εκείνο το κολεγιακό τσουλούφι, επέστρεψε στην Έβερτον, στη θέση του απολυθέντα προπονητή Κόλιν Χάρβεϋ!

Το άλλο. Ο γεννηθείς το 1946 Κένταλ, που έκατσε στο πάγκο μιας Μάντσεστερ Σίτυ και της Αθλέτικο Μπιλμπάο, ήρθε για ένα διάστημα στην Ξάνθη, ενώ η τελευταία ομάδα της προπονητικής του καριέρας ήταν ο... Εθνικός Πειραιώς.

Διαβάστε ακόμα:

Ο χωρίς ράσο πατριάρχης του Παναθηναϊκού