ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ-ΜΑΡΙΝΑΚΗ

πηγή: Intime
 

Ποιο είναι ο μεγαλύτερος, ο πιο σπουδαίος, ο πιο χρήσιμος πρόεδρος του Ολυμπιακού; Ο Ανδριανόπουλος, ο πατριάρχης. Ο Γουλανδρής της ερασιτεχνικής περιόδου. Ο Νταϊφάς που ανέλαβε την ομάδα με την καθιέρωση του επαγγελματισμού. Ο Κόκκαλης που πρώτος πέρασε τις τεχνοκρατικές αντιλήψεις στην ΠΑΕ. Ο Μαρινάκης που παίρνει το ένα πρωτάθλημα πίσω από το άλλο από την πρώτη κιόλας σαιζόν ως μεγαλομέτοχος. Ποιος.

Κατ' αρχήν, δεν είναι τα πρωταθλήματα, τα πόσα πρωταθλήματα κατακτά η ομάδα με πρόεδρο αυτόν και τον άλλον. Είναι τουλάχιστον τραβηγμένο να συγκρίνουμε πρόσωπα που δρουν σε εποχές διαφορετικές. Τι σχέση έχει π.χ. η πενταετία Νταϊφά, αρχές δεκαετίας '80, με την πενταετία Μαρινάκη μετά 30 χρόνια.

Ύστερα είναι και το άλλο. Ένα πρωτάθλημα δεν εξαρτάται μόνον από τον... πρωταθλητή. Είναι και οι αντίπαλοι. Η επιτυχία της κατάκτησης οφείλεται σε κάποιο βαθμό και στην αξία ή, όχι των αντιπάλων.

Από μια άποψη είναι ανόητο να συγκρίνεται ο Πελέ και ο Μαραντόνα. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Όταν το ποδόσφαιρο, που δεν είναι ατομικός αθλητισμός, διαφοροποιείται αποφασιστικά από δεκαετία σε δεκαετία.

Τι θα πει ποιος είναι καλύτερος, μεγαλύτερος πρόεδρος στον Ολυμπιακό, ο Μαρινάκης ή, ο Κόκκαλης. Τι είναι, ρε, ο Ολυμπιακός, για να ψάχνουν, να αξιολογούν τον... ηγέτη του. Κοινωνικό μέγεθος είναι ο Ολυμπιακός, όχι οικονομικό, οικονομικίστικο, εθνικό, πατριωτικό, να γνωρίζουμε ποιος πρόεδρος της ομάδας... βοήθησε καλύτερα τη χώρα.

Άλλη πρέπει να είναι η κρίση. Με ποιον πρόεδρο ο Ολυμπιακός μπορεί να κυκλοφορεί με καθαρό μέτωπο. Ποιος πρόεδρος αποτελεί τιμή για την Ιστορία του Ολυμπιακού.

Διαβάστε ακόμα:

Το «αυστηρό» μήνυμα Κόκκαλη στον Μαρινάκη