Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

 

Ένας άλλος ευρω-Παναθηναϊκός. Σαιζόν 1991-92. Πρεμιέρα με την Φραμ Ισλανδίας στο Ρευκιάβικ 0-1. Και στο ολυμπιακό στάδιο 0-0, πρόκριση της ελληνικής ομάδας. Δεύτερος αντίπαλος η Γκέτεμποργκ στο ΟΑΚΑ 2-0 και στη ρεβάνς στην Σουηδία ο Παναθηναϊκός γυρίζει το 2-0 σε 2-2 και μπαίνει στους ομίλους του τσάμπιονς ληγκ.

Πρώτο ματς εκτός, 0-0 στις Βρυξέλλες με Άντερλεχτ. Το ίδιο αποτέλεσμα, χωρίς γκολ στην Αθήνα, με την Σαμπντόρια. Το τρίτο παιχνίδι έγινε σα σήμερα, 4 Μαρτίου, το 1992, στο ΟΑΚΑ με τον Ερυθρό Αστέρα. Ο Ντάρκο Πάντσεφ (φώτο) της σερβικής ομάδας με το που φθάνει στο αεροδρόμιο λέει «Είμαι Μακεδόνας».

Το «Μακεδονικό» εκείνη την περίοδο κτυπάει κόκκινο για την Ελλάδα, τότε επί Κλίντον προέδρου οι ΗΠΑ κοπανάνε βομβαρδισμούς στο Βελιγράδι. Ο χαμός για την δήλωση του ποδοσφαιριστή. Ο υφυπουργός αθλητισμού, βαλκανιονίκης και Βορειοελλαδίτης, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μιλάει για σφετερισμό του ονόματος της Μακεδονίας, για την ελληνικότητά της, και ότι η δήλωσή του Σκοπιανού ποδοσφαιριστή είναι προκλητική, άστοχη, απαράδεκτη. Οι γνωστές αντιδράσεις. Οι αναμενόμενες.

Κατάμεστο το ΟΑΚΑ, βρίζει τον Πάντσεφ, ο οποίος όμως με δικά του γκολ στο 70 και 86 κάνει το 2-0 στον Παναθηναϊκό. Κηδεία. Ένα άδειο νεκροταφείο.

Για την Ιστορία: Το επόμενο παιχνίδι και τέταρτο στη σειρά του Παναθηναϊκού στον όμιλο γίνεται στη... Σόφια, διότι στο Βελιγράδι πέφτουν οι μπόμπες του Κλίντον. Ο Πάντσεφ πάλι, ο σέντερ φορ του Ερυθρού Αστέρα κερδίζει μαϊμού πέναλτυ, διότι παίρνει τη μπάλα με το χέρι. Ο Παναθηναϊκός έκανε σπουδαία εμφάνιση, αλλά έχασε 1-0 από το κτύπημα πέναλτυ.

Ένα τελευταίο. Σκοτωμός στην εξέδρα. Βούλγαροι, Αλβανοί, Σέρβοι και Έλληνες πλακωνόντουσαν. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε με τους: Βάντσικ, Αποστολάκη, Καλατζή (75 Φρατζέσκο), Καλλιτζάκη, Μαυρίδη, Αντωνίου (78 Δώνης), Καραγεωργίου, Χριστοδούλου, Μαραγκό, Βαζέχα και Σαραβάκο.
Στο 83 αποβλήθηκε ο Καλλιτζάκης διότι κτύπησε το κωλόπαιδο τον Πάντσεφ.

Διαβάστε ακόμα:

Στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 0-3 μίλησε ο θεός