ΠΟΣΟ ΜΑΚΡΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΘΕΣ...

 

Σου δίνω μια χρονολογία, το 1904. Μόλις πριν ένδεκα δεκαετίες. Τι είναι τα 112 χρόνια που μας χωρίζουν. Ένα Χθες τόσο κοντυνό, όμως να, που φαντάζει, που πραγματικά είναι τόσο μακρυνό, τόσο ξένο με το σήμερα.

Έγιναν πολλά τον περασμένο αιώνα. Τα περισσότερα από ποτέ. Από τότε που περπατάει στη γη ο άνθρωπος. Τόσα πολλά που ό,τι ανήκει στο 1904 το βλέπουμε ως γραφικότητα, και οπωσδήποτε το ντύνουμε με ρομαντισμό.

Από τις 21 Μαϊου, σα σήμερα, το 1904, άρχισε να γράφει την Ιστορία της η FIFA, το υπέρτατο όργανο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Έδρα της η Ζυρίχη, λειτουργεί σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία και μέλη της είναι 209 χώρες.

Αρχές του 20ου αιώνα, όταν ακόμα η Αγγλία δεν είχε χάσει τη διεθνή της επιρροή, και με την κληρονομική... αλαζονεία της, ότι αυτή γέννησε το ποδόσφαιρο, ότι αυτή το έκανε γνωστό όπου γης, αποπειράθηκε να το καπελώσει, πριν αυτό οργανωθεί σε πολυεθνικό επίπεδο. Οι άλλοι Ευρωπαίοι αντέδρασαν στη βρετανική απειλή, με συνέπεια η Αγγλία να μείνει εκτός όταν συστάθηκε μία μίνι «ευρωπαϊκή» FIFA στο Παρίσι, με τη συμμετοχή 6 χωρών. Αυτά, σχετικά με τα γεννητούρια της.

Τις πρώτες εξετάσεις της, που ήταν αποτυχημένες, η βρεφική FIFA τις έδωσε το 1906 όταν διοργάνωσε διεθνές τουρνουά. Η Αγγλία δεν έχασε την ευκαιρία, έγινε μέλος της, σε επίπεδο ακόμα κλαμπ, FIFA και προωθεί αμέσως Άγγλο στην προεδρία της. Εν όψει των ολυμπιακών αγώνων του 1908 στο Λονδίνο.

Να σημειώσω ότι, τότε, απαγορευόταν ο επαγγελματισμός στο ποδόσφαιρο από την FIFA, όπως π.χ. στο στίβο από την ΔΟΕ. Στη συνέχεια τα πράγματα πήραν μόνα τους το δρόμο. Το 1909 γίνονται μέλη της FIFA και χώρες εκτός Ευρώπης, η Νότιος Αφρική πρώτα, η Αργεντινή, η Χιλή, οι ΗΠΑ.

Η UEFA, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία είναι ένα από τα έξι «κομμάτια» της FIFA. Τα άλλα είναι οι συνομοσπονδίες της Ασίας, της Αφρικής, της Ωκεανίας, της Νότιας Αμερικής και της Βόρειας-Κεντρικής Αμερικής.

ΑΣΧΕΤΟ: Στα καλιαρντά φίφα είναι το μικρό τσουτσούνι. Αν ακούσεις τραβεστί να λέει σ' άλλη «συνάδελφό» της ότι είναι...φίφα, αυτό σημαίνει πως τον ειρωνεύεται ως μικροψώλη.

Διαβάστε ακόμα:

Με πουστιές έγινε βασίλισσα της Ευρώπης