ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

 

Έχω βαρεθεί να ακούω και να διαβάζω για την «εγκληματική οργάνωση» στο ποδόσφαιρο. Πρώτα ήταν η «Παράγκα», σήμερα την αποκαλούν «εγκληματική οργάνωση». Παίζει ρόλο και το όνομα.

Πριν από 50 τόσα χρόνια, αρχές δεκαετίας του '60 ήταν πολύ της... μόδας να χαρακτήριζες «τεντυμπόυ» ένα παληόπαιδο. Τον οργισμένο νέο. Αν τους χαρακτήριζαν «κακομαθημένους», «αλήτες», «απείθαρχους», «απροσάρμοστους» τους μαθητές που έκαναν... αταξίες, τότε το φαινόμενο του «τεντυμποϋσμού» θα περνούσε ντούκου. Η λέξη «τεντυμπόυ» είναι αβανταδόρικη, είναι λέξη-κλειδί και προκαλεί την προσοχή, μαγνητίζει.

Έτσι και με την «εγκληματική οργάνωση». Κάποιοι κάνουν παιχνίδι με μια ανύπαρκτη κατάσταση. Παραμορφώνουν την πραγματικότητα είτε για να εντυπωσιάσουν, είτε για να δυσφημήσουν περισσότερο απ' όσο τους αξίζει τους στόχους, τα μέλη της «οργάνωσης».

Τι εννοείς, αποδυτηριάκια. Είναι ανύπαρκτη η εγκληματική οργάνωση; Ασφαλώς. Κι όλα αυτά που καταγγέλλουν Αλαφούζοι, Σαββίδηδες, Μελισσανίδηδες, είναι ψέματα; Να σου πω. Αφού αφήσουμε στην άκρη αυτά που λένε οι εν λόγω τρεις, όπως και το τι λέει ο Μαρινάκης.

Δεν υπάρχει «εγκληματική οργάνωση», λέω εγώ. Αν υπήρχε πράγματι δεν θα τους ξεμπροστιάζανε. Ούτε τόσο εύκολα η ΕΥΠ θα τους μάγκωνε στα τηλέφωνα. Εγκλήματα γίνονται στο πρωτάθλημα, αυτό ναι. Άλλο αυτό. Μη ξευτυλίζουμε, όμως, την έννοια «οργάνωση».

Άλλο εγκληματικότητα, άλλο εγκληματική οργάνωση. Μη μπερδεύουμε το ένα με το άλλο. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ, κάποιος πρόεδρος, κάποιοι πρόεδροι ψάχνονται πως να «βοηθήσουν» την ομαδάρα τους. Και το σκέπτονται όχι μόνον επειδή οι ίδιοι είναι γεννημένοι εγκληματίες, επειδή αρέσκονται σε συμπεριφορές παραβατικές, αλλά και γιατί ο χώρος είναι φουλ πανσιόν από λαμόγια. Ανοικτοί για κάθε «διευκόλυνση».

Ένας μαφιοζισμός φουκαράδικης κοπής και ελεεινής μορφής. Πατσαβούρες επώνυμες σηκώνουν πόδια σαν πουτάνες χωρίς βιβλιάριο, να υπηρετήσουν από το πόστο που έχουν τον κάθε ισχυρό. Τον καθένα που βάζει το χέρι στην τσέπη. Δεν έχεις να κάνεις με γκάγκστερ, με οργάνωση εγκληματική. Όχι, λοιπόν, να ταυτίζουμε την εγκληματικότητα με την οργάνωση συνδικάτου του εγκλήματος.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΑΟΚ, θυμήσου! Είσαι για κλάματα