ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ...

 

Τελειώνει ο τελικός κυπέλλου Ελλάδος το 1980 στο γήπεδο της ΑΕΚ με το αξέχαστο 5-2 της Καστοριάς στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Κάποιοι άνθρωποι της ομάδας της Θεσσαλονίκης είναι σίγουροι ότι το ματς «πουλήθηκε» κι έχουν «συγκεκριμένες» υποψίες για δύο τουλάχιστον ποδοσφαιριστές τους.

Τέσσερα χρόνια ενωρίτερα, το 1976, πάλι στη Φιλαδέλφεια ο Ηρακλής του Βασίλη Χατζηπαναγή παίρνει το κύπελλο Ελλάδος μετά από συγκλονιστικό παιχνίδι 4-4 που έφθασε στην παράταση και στα πέναλτυ (6-5). Αυτή τη φορά οι «πουλημένοι» ήταν δυο-τρεις ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού.

Οι ψίθυροι, οι κατηγορίες για «γυψωμένους» ποδοσφαιριστές είχαν βάση; Δεν έχει σημασία αυτό. Πιθανόν, ναι. Πιθανόν, όχι. Εκείνο που αξίζει να σταθεί κανείς είναι ότι στις ομάδες, τότε, πάντα έπαιζε η σκέψη να «πιάσουμε» αντίπαλο ποδοσφαιριστή, όχι μόνον έναν, για να το σιγουρέψουμε. Σήμερα είναι απίθανο να «πλησιαστεί» ποδοσφαιριστής, προσπάθεια να στηθεί το ματς γίνεται μονάχα στο κοράκι. Με ποιο τρόπο, έτσι κι αλλοιώς να «επηρεαστεί» ο διαιτητής.

Η Καστοριά έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα στην Ελλάδα που πήρε το κύπελλο. Συνέβη σα σήμερα, 25 Μαϊου, ημέρα Κυριακή. Με διαιτητή τον μακαρίτη Βασίλη Βουράκη και 10.000 θεατές. Με πτήση τσάρτερ είχαν έρθει από την Φραγκφούρτη οι Καστοριανοί γουναράδες. Την ώρα του αγώνα η πόλη της Καστοριάς ήταν ένα απέραντο νεκροταφείο. Δεν κυκλοφορούσε κόσμος στους δρόμους, τα μαγαζιά ήταν κλειστά, όλοι στην τηλεόραση παρακολουθούσαν το παιχνίδι με τη φωνή του Γιάννη Διακογιάννη.
Στα αποδυτήρια της Καστοριάς, μετά το τέλος του ματς, στο πανηγύρι και ο έφορος του Ολυμπιακού Λεωνίδας Θεοδωρακάκης. Στο ξενοδοχείο της Κηφισιάς περίμενε την αποστολή της κυπελλούχου Καστοριάς ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης με τη γυναίκα του Αγάπη, για να ανοίξουν σαμπάνιες στους νικητές.

Προηγήθηκε στο 14 ο Ηρακλής με πέναλτυ, ισοφάρισε στο 40 η Καστοριά με αυτογκόλ του αντίπαλου τερματοφύλακα. Ο Δίντσικος στο 49 κεφαλιά 2-1 και στο 69 ο Τσιρώνης 3-1 βάζει το πρώτο του γκολ. Θα σκοράρει και στο 87 και στις καθυστερήσεις. Στο 80 είχε μειώσει 3-2 ο Μαυροδουλάκης για τον Ηρακλή, με προπονητή τον Κώστα Καραπάτη.

Προπονητής της Καστοριάς ο Σάββας Βασιλειάδης που είχε ξεκινήσει ποδοσφαιριστής στον Ηρακλή. Αρχηγός της Καστοριάς ο προπονητής σήμερα Γιώργος Παράσχος. Τερματοφύλακάς της ο Σαργκάνης. Στο πρώτο ματς κυπέλλου η Καστοριά πέρασε τον Εθνικό στο Καραϊσκάκη με 1-0, στην παράταση, στο 114.

Επί της ουσίας. Πριν την Καστοριά σε τελικό κυπέλλου είχαν φθάσει τρεις φορές η Δόξα Δράμας και ο Πιερικός. Έχασαν από τον Ολυμπιακό. Ο θρίαμβος της πρώτης επαρχιακής ομάδας που σήκωσε κούπα γέννησε τα εύκολα συμπεράσματα των αφελών σχολιαστών. Ότι κάτι αλλάζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ότι οι μικροί σηκώνουν κεφάλι. Το κύπελλο της Καστοριάς δεν άλλαξε την Ιστορία, απλά καταγράφηκε στην Ιστορία ότι ήταν η πρώτη ομάδα της περιφέρειας που νίκησε σε τελικό κυπέλλου. Ακολούθησε η Λάρισα το 1985 που συνέτριψε στο ΟΑΚΑ με 4-1 τον ΠΑΟΚ. Το 1987 το κύπελλο πήρε στο ίδιο γήπεδο ο ΟΦΗ, στα πέναλτυ, από τον Ηρακλή.

Διαβάστε ακόμα:

Μαύρος ποδοσφαιριστής διέσυρε τη χούντα