ΗΤΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ Ο ΜΩΧΑΜΕΝΤ ΑΛΗ

 

Κάνε το σταυρό σου, που δεν είσαι όπως ήταν τον τελευταίο καιρό ο Μωχάμεντ Αλή. Περισσότερο άσχημα απ' όσο τα τελευταία 35 χρόνια που τον βρήκε η αρρώστεια. Στην πραγματικότητα ήταν ένας ζωντανός που κάλπαζε προς το θάνατο... Πέθανε νωρίτερα, αν δεν λεγοτάν «θάνατος» η ζωή του, η παραμονή του ακόμα στη γη.

Ο μεγαλύτερος πυγμάχος όλων των εποχών. Ο ολυμπιονίκης της Ρώμης το 1960, στα 18 του χρόνια, στην κατηγορία βαρέων βαρών. Ο παίδαρος. Άντρακλας. Ο θρύλος. Όταν, όμως, ήρθε αντίκρυ στη νόσο πάρκινσον κατάλαβε ότι υπάρχουν και αντίπαλοι που δεν μπορείς για πάντα να τους φέρεις βόλτα.

«Κάνε το σταυρό σου...», αυτή είναι η κουβέντα μου. Η περίπτωση του άλλοτε Κάσιους Κλαίη και μετά όταν ασπάστηκε τον ισλαμισμό Μωχάμεντ Άλη μας λέει «Χαρείτε την υγεία σας...».

Να, όμως, που δεν συμβαίνει. Να έχει ο άνθρωπος την υγεία του, να μην τον έχει καν πλησιάσει κάποιο πρόβλημα υγείας, και να μην είναι ευτυχισμένος. Να μην αισθάνεται τυχερός.

Τραγική η κατάσταση του Άλη. Μία στις δέκα περισσότερο αναγνωρισμένες μορφές της Αμερικής μετά τον πόλεμο. Η αρρώστεια του του είχε σακατέψει τη ζωή. Του είχε πάρει κάθε καλή σκέψη, κάθε απόλαυση για ζωή.  Εφυγε και λυτρώθηκε.

Διαβάστε ακόμα:

Με το στέμμα του στον παράδεισο του χρήματος