ΟΥΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ, ΟΥΤΕ ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

 

Σιγά την είδηση. Την ανακοίνωσε ο Τάκης Λεμονής στους παίκτες του Ολυμπιακού. Εν όψει του αποψινού αγώνα κυπέλλου στο Καραϊσκάκη, κόντρα στην κυπελλούχο ΑΕΚ ο προπονητής είπε το μεγάλο νέο. «Είστε οι καλύτεροι!»

Δεν είναι βέβαιο αν είπε «Είμαστε οι καλύτεροι», το οποίο θα σήμαινε ότι η ομάδα, εκτός από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές, διαθέτει και τον καλύτερο προπονητή.

Είπε και το άλλο το βαρυσήμαντο ο κύριος Τάκης: «Είμαστε Ολυμπιακός! Είσαστε Ολυμπιακός!» Σίγα την είδηση. Μη σπάσουνε τα σπασουάρ.

Τι θα πει Ολυμπιακός για τον επαγγελματία ποδοσφαιριστή που σήμερα φοράει τη φανέλα του πρωταθλητή; Τίποτα δεν θα πει. Κι αν κάτι λέει η έννοια «Ολυμπιακός», δεν τον ενδιαφέρει. Ούτε τον γνώριζε χθες τον Ολυμπιακό, ούτε θα τον ξέρει αύριο.

Ολυμπιακός είναι ο οπαδός. Μόνον αυτός. Ο ποδοσφαιριστής είναι επαγγελματίας. Τυχαία βρέθηκε ως εργαζόμενος σ’ αυτήν ή την άλλη ΠΑΕ. Κι αν την επέλεξε συνειδητά, αυτό έγινε με τα δικά του κριτήρια. Να βοηθήσει την δική του καριέρα, όχι την ομάδα.

Δεν λέει τίποτα για τον αλλοδαπό, αλλά και για τον Έλληνα ποδοσφαιριστή το «Είμαστε Ολυμπιακός», «Είμαστε ΑΕΚ», «Είμαστε ...» όποιο άλλο όνομα βάλεις στο στόμα.

Όταν λες «Είμαστε Ολυμπιακός» έχει τόση σημασία για τον επαγγελματία που είναι σα να ακούει κάποιον να του λέει «Είμαστε Πειραιώτες», «Είμαστε Σύριζα», «Είμαστε μουσουλμάνοι», «Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Θόδωρου Κολοκοτρώνη». Φαιδρότητες.

Το «Είμαστε Ολυμπιακός» έχει δικαίωμα να το λέει μόνον ο οπαδός. Για τον ποδοσφαιριστή δεν υπάρχει διαφορά, καμία διαφορά, τι αντιπροσωπεύει η κάθε φανέλα, της ΑΕΚ, του Πανιωνίου, του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού. Γι’ αυτό και ο κανονικός οπαδός δεν βλέπει ποδοσφαιριστές στο γήπεδο, παρά μόνο τις φανέλες της ομάδας του. Αυτές, οι φανέλες παίζουν, όχι οι ποδοσφαιριστές που τις φοράνε.

Κι αν γίνουν αποδοκιμασίες ο κόσμος θα βρίζει τους ποδοσφαιριστές, όχι και ποτέ τη φανέλα που φοράνε.


Διαβάστε ακόμα:

ΕΞΥΓΙΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΝΑΦΘΑΛΙΝΗ!