ΦΑΓΑΜΕ 9 ΓΚΟΛ ΣΤΟ Α’, ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΗΚΑΜΕ ΣΤΟ Β’ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

 

Πειραιάς 1906, δέκα χρόνια μετά τους Α’ ολυμπιακούς αγώνες της σύγχρονης εποχής, που είχαν γίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο των Αθηνών. Στο γήπεδο του Νέου Φαλήρου, στο Ποδηλατοδρόμιο, που έγινε για τις ανάγκες των ολυμπιακών αγώνων του 1896, το από το 1938 ονομασθεν γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ο πρώτος «διεθνής» αγώνας ποδοσφαίρου στην Ελλάδα επάνω στην καρβουνόσκονη, η «εθνική» ομάδα αντιμετώπισε την Δανία. Πρώτο ημίχρονο η ελληνική ομάδα τρώει εννέα γκολ και δεν κατεβαίνει να συνεχίσει στο Β’ 45λεπτο. Συνέβη σα σήμερα 24 Απριλίου, το 1906.

Ο «αγώνας» αυτός δεν θεωρείται κανονικός, επίσημος όπως λένε. Η προϊστορία της εθνικής ομάδας ξεκινάει από το 1929, όταν πια το ποδόσφαιρο έχει φύγει από τον ΣΕΓΑΣ και ήδη ιδρύθηκε η ΕΠΟ, μέλος πλέον της FIFA.

Να σταθούμε στο 1906. Ανεπίσημοι αγώνες ποδοσφαίρου για τους θερινούς ολυμπιακούς αγώνες. Τέσσερις ομάδες. Η εθνική Δανίας, για λογαριασμό της Ελλάδος ο Εθνικός Γ.Σ. Αθηνών, δύο ομάδες από την οθωμανική αυτοκρατορία. Ο Όμιλος Φιλομούσων της Θεσσαλονίκης και μια ενδεκάδα από την Σμύρνη, με 6 Άγγλους, 4 Γάλους και έναν Αρμένιο.

Πρώτη ημέρα, 23 Απριλίου Δανία-Σμύρνη 5-2 και Αθήνα (Εθνικό Γ.Σ.)-Θεσσαλονίκη(Ομ. Φιλ.) 5-0.

Τελικός: Δανία-Αθήνα 9-0 μόνον στα πρώτα 45.

Οι Αθηναίοι που άρπαξαν την ενιάρα και δεν κατέβηκαν στο β’ ημίχρονο απαίτησαν να ανακηρυχθούν 2η ομάδα, διότι έπαιξαν στο «τελικό». Διαφωνεί η Θεσσαλονίκη, και οι 11 Έλληνες παίκτες της που εκπροσωπούσαν την οθωμανική αυτοκρατορία. Τελικά, εκτός προγράμματος γίνεται παιχνίδι για την 2η θέση και η Σμύρνη κερδίζει 3-0 την Θεσσαλονίκη. Η Αθήνα κατατάχθηκε τέταρτη.

Στην ελληνική ομάδα έπαιξε και ο 16χρονος Γιώργος Καλαφάτης, ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού. Με την ευκαιρία σημειώνω και τούτο προς δόξα της αιωνίας Ελλάδος, μέλλον των αιωνίων Ελλήνων. Ο Κεφαλονίτης Γιώργος Καλαφάτης, που γεννήθηκε στα Εξάρχεια το 1890, διαγράφτηκε από τον Παναθηναϊκό(!!!) το 1932, επειδή στης εκλογές είχε υποστηρίξει την αντίπαλη παράταξη εκείνης που εκλέχτηκε, με την υποστήριξη του Απόστολου Νικολαίδη.

Τον υποναύαρχο Γιώργο Καλαφάτη, τον ιδρυτή του Παναθηναϊκού, τον ξαναέκαναν πάλι μέλος του συλλόγου. Και; Η επανεγγραφή δεν διαγράφει τη... διαγραφή.

Διαβάστε ακόμα:

ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕ… ΤΣΙΠΡΑ