ΕΝΑΣ ΘΡΥΛΟΣ ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ... ΘΡΥΛΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!

 

Τελειώνει το παιχνίδι στην Τούμπα, ο Φωστήρας, ο «φονέας των γιγάντων» κερδίζει 1-0 τον ΠΑΟΚ, που τότε δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των «γιγάντων». Μπουκάρουν στον αγωνιστικό χώρο παοκτσήδες να κοπανήσουν τον Λέανδρο. Ο διαιτητής του αγώνα σηκώνει ανάστημα: «Μην τολμήσετε! Κάντε πίσω όλοι!...». Στο μεταξύ άρπαξε τον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ και τον «έκρυψε» πίσω από τη πλάτη του.

Διαιτητής ήταν ο άλλοτε θρυλικός τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, ο αποκαλούμενος «Ζαμόρα», από το όνομα του πορτιέρο της εθνικής Ισπανίας. ΠΑΟΚ και Άρης είχαν ζητήσει από τον πρόεδρο της ΕΠΟ, τον αξιοσέβαστο Θανάση Μέρμηγκα, όταν έχουν ντέρμπυ μεταξύ τους να το σφυρίζει ο Γραμματικόπουλος, που γεννήθηκε σα σήμερα, 16 Μαϊου, το 1908.

Κάθε Μεγάλη Παρασκευή, από το 1961 γίνεται ο παραδοσιακός αγώνας βετεράνων ποδοσφαιριστών, το «ντέρμπυ» Βραδυποριακός-Ταλαιπωριακός. Κάθε χρόνο το παρόν δίνει ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος. Το 2008 θεατής και ο Μιχάλης Γουλανδρής, ανηψιός του αλησμόνητου προέδρου του Ολυμπιακού Νίκου Γουλανδρή, που χαρτζηλίκωνε με 200αρικα τους βετεράνους του θρύλου. Αυτό δεν... άρεσε στην πασίγνωστη τηλεπαρουσιάστρια που τότε ήταν σύντροφός του.

Γίνεται το Βραδυποριακός-Ταλαιπωριακός και ο Μιχάλης Γουλανδρής για να γιορτάσουν τα 100 χρόνια του Γραμματικόπουλου καλεί 300 βετεράνους ποδοσφαιριστές στο εστιατόριο του Καραϊσκάκη. Λέγεται ότι ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος που πέθανε στις 30 Δεκεμβρίου το 2008, και αφού είχε υπερβεί τα 100 χρόνια, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ηλικίας για ποδοσφαιριστή!(φώτο με Παναγιώτη Γιαννάκη)

Δεν έζησε κοντά στη φύση, στην κορυφή ενός βουνού ή δίπλα σε θάλασσα ο Γραμματικόπουλος. Σαράντα χρόνια λιμενεργάτης ήταν στον Πειραιά. Με προϊστάμενο στον ΟΛΠ τον Βασίλη Ανδριανόπουλο, ο οποίος γεννήθηκε επίσης το 1908, αδελφό του υπουργού, του πατριάρχη του Ολυμπιακού, που πέθανε το 1990.

Αθλητής αναρρίχησης(!) του Πειραϊκού Συνδέσμου στα 8 του χρόνια έγινε ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος. Ποδοσφαιριστής στον Αήττητο Πειραιώς, ομάδα που χάθηκε. Στον Ολυμπιακό υπέγραψε το 1926, ένα χρόνο μετά την ίδρυση του σωματείου και από το 1928 μέχρι το 1944 ήταν ο τερματοφύλακας της ομάδας. Αμέσως, αφού κρέμασε τα γάντια, φόρεσε τη στολή του διαιτητή. Πριν πεθάνει είπε:

«Όλη μου η ζωή είναι ο Ολυμπιακός. Όταν κλείσω τα μάτια μου θέλω όλοι να λένε ο κυρ-Αχιλλέας η ολυμπιακάρα. Αυτά που έζησα στον σύλλογο με κρατάνε στη ζωή και μου δίνουν αναπνοή».

Τις ακαδημίες ποδοσφαίρου στον Ολυμπιακό τις ίδρυσε ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος. Μια ζωή διαμάντι. Μια ζωή φιγούρα ακηλίδωτη στον Ολυμπιακό.