ΧΡΟΝΙΑ 40 ΠΡΙΝ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΕΚ

 

Τη δεκαετία του '60 δεν υπήρχε τηλεόραση στην Ελλάδα. Για φαντάσου πως ήταν η ζωή μόλις πριν από 50 - 60 χρόνια. Μια άλλη ζωή, διαφορετική σε περιεχόμενο και ρυθμό.

Σα σήμερα, 3 Ιανουαρίου, το 1962, εγκαινιάστηκε το στάδιο πια της Νέας Φιλαδέλφειας, που είχε κτιστεί και είχε ...εγκαινιαστεί(!) πριν από 32 χρόνια, το 1930. Ναι, και η Ιστορία ενός γηπέδου, είναι κι αυτή μια ελληνική περιπέτεια, με την έννοια ότι εκφράζει πανηγυρικά το κοινωνικό γίγνεσθαι στον τόπο μας.

Δεν είναι τυχαίο που μιλάω για την «Ιστορία ενός γηπέδου». Εκεί δείχνει την ποιότητά της, την κλάση της και την αληθινή της ύπαρξη μια κοινωνία. Στην κατασκευή ενός γηπέδου, ενός νοσοκομείου, ενός νεκροταφείου, ενός πάρκου, ενός σχολείου.

Είσαι Ελλάδα της πλάκας. Για φτύσιμο. Ελεεινή κατάσταση είσαι. Διπλά στην εκκλησία επιτρέπεις να σηκώνονται πολυκατοικίες. Δεν μπορεί να πλησιάσει στο νοσοκομείο το ασθενοφόρο με τον ετοιμοθάνατο μέσα. Ανοίγουν μπουρδέλα και καφετέριες που σερβίρουν χάπια στα δέκα μέτρα από πανεπιστήμια.

Η ΑΕΚ, η κάθε ΑΕΚ, δεν ήξερε να κτίσει γήπεδο αν όχι μπροστά από την εποχή της, τουλάχιστον με προδιαγραφές του σήμερα. Και μετά από μισό αιώνα δεν ήξερε ούτε και να γκρεμίσει το γήπεδο. Το κατεδάφισαν το γήπεδο στη Φιλαδέλφεια το 2003 χωρίς να είχαν προβλέψει τι κάνουμε μετά. Αυτή είναι η Ελλάδα. Αυτοί είμαστε, δηλαδή.

Στα εγκαίνια του 1962 έπαιξαν φιλικό η ΑΕΚ με την Μπαρτσελώνα, τελείωσε 6-0 υπέρ της καταλάνικης ομάδας. Μπροστα σε 38.000 θεατές που πλήρωσαν 40 και 60 δραχμές εισιτήριο.


Διαβάστε ακόμα:

ΕΤΣΙ ΓΑΜΑΝΕ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ!