Η ΑΕΚ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ ΤΟΥ

 

Είναι ωραίος άνδρας ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Πάντα ήταν γκομενικός αρσενικός. Αρχοντικός, υψηλός, στη δεκαετία του θεωρούνταν υψηλός κάποιος με περισσότερο από 1μ.85, όπως αυτός. Μέγας γκολτζής ο γεννημένος στις 10 Δεκεμβρίου το 1948 στο Μόσταρ της Βοσνίας. Παιδαράς, λοιπόν, παικταράς και μπάνικος ήταν επόμενο να διαμορφώσει το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά που όλοι γνωρίσαμε εδώ στην Ελλάδα.

Τόσα χρόνια στο εγχώριο ποδόσφαιρο και πάντα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, σεμνό άτομο, χαμηλών τόνων, έγινε ένας δικός μας άνθρωπος. Κι όχι μόνον διότι πήρε την ελληνική υπηκοότητα. Όχι μόνον διότι η Ελλάδα είναι γι' αυτόν όπως η πρώτη του πατρίδα, η τέως Γιογκοσλαβία. Γράφω τούτες τις αράδες με αφορμή ότι σα σήμερα πρώτη Ιουνίου, το 1972, ο Μπάγεβιτς έβαλε 5 γκολ στο 10-0 της εθνικής Γιουγκοσλαβίας επί της Βενεζουέλας.
Για τον Μπάγεβιτς του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για τον Μπάγεβιτς της ΑΕΚ, και πάλι. Το ποιος είναι κάποιος, αλλά και το πως εξελίσσεται, το κάθε τι διαμορφώνει το Είναι του και τη συμπεριφορά του. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς φορ περιοχής, καλής τεχνικής, ποδοσφαιριστής συνόλου και με «τακτική σκέψη». Πέραν, δηλαδή, από το τι ζητούσε ο προπονητής του, αυτός έβαζε στο παιχνίδι και τις δικές του εμπνεύσεις. Τις δικές του πινελιές.

Αντιφατικό, θα έλεγε κανείς, το ότι ο Μπάγεβιτς, γεννημένη βεντέτα, μέσα στο γήπεδο ήταν ομαδικός. Όπως, επίσης, με πρακτικές ντίβας ο ίδιος, ως προπονητής δεν δεχόταν βεντετισμούς από τους ποδοσφαιριστές. Κανένας να μη σηκώνει το κεφάλι πιο υψηλά από το δικό του. Σημειώνω ακόμα ότι ως ποδοσφαιριστής απέφευγε την παρέα με συμπαίκτες, αισθανόταν καλύτερα με τον πρόεδρο, με τους ανθρώπους της διοίκησης. Στο γήπεδο μέσα, όμως, ήταν υπόδειγμα συναδέλφου, ο ορισμός παίκτη συνόλου.

Από την πρώτη ημέρα στην ΑΕΚ ο Μπάγεβιτς έγινε απόλυτα αποδεκτός. Αργός, όμως όχι μονότονος, όχι μονοκόμματος, παιδί της πάλαι ποτέ σχολής των πλαβί. Ποδοσφαιριστές που κουμαντάριζαν τη μπάλα με τα δάκτυλα και έβγαζαν ελευθεριότητα στην ποδοσφαιρική του έκφραση.

Με τον Μπάγεβιτς η ΑΕΚ κατέκτησε το νταμπλ το 1978, μετά από 39 χρόνια. Καθαρόαιμος και μάχιμος προπονητής ήταν πάντα. Στην Βελέζ, στην ΑΕΚ, στον Ερυθρό Αστέρα, στον Ολυμπιακό, στον ΠΑΟΚ, στον Άρη, στην Ομόνοια, στον Ατρόμητο. Σήμερα στην ΑΕΚ του Μελισσανίδη, του θαυμαστή του, από το 2013 έχει πόστο ξένο σ' αυτόν. «Επιτελάρχης» στα τεχνικά, προπονητικά, μεταγραφικά θέματα της ομάδας.

Διαβάστε ακόμα:

MOHAMED SALAH ΣΥΝ ΓΥΝΑΙΞΙ ΚΑΙ ΤΕΚΝΟΙΣ…