Η ΕΙΔΗΣΗ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ, ΤΟΣΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ!

 

Αν δει κανείς τα πλάνα από την κινηματογραφική μηχανή λήψεως της εποχής θα σκεφθεί ότι το παιχνίδι έγινε 200 με 230 χρόνια πριν, τουλάχιστον. Το γήπεδο, η στολή του διαιτητή, τα βαρειά και αγύμναστα και ατρομπάριστα με φυσούνες κορμιά των ποδοσφαιριστών, που δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου από εκείνα των... θεατών, φτιάχνουν εικόνες εντελώς ξένες στο καιρό μας.

Στις 29 Ιουνίου σα σήμερα, το 1950, στο στάδιο Ιντεπεντέντσια του Μπέλο Οριζόντε στην Βραζιλία έγινε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις από καταβολής ποδοσφαίρου. Τελική φάση του μουντιάλ, ματς ομίλου ανάμεσα στην Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανάμεσα στους καθηγητές του ποδοσφαίρου, τους γεννήτορες και ιεραπόστολους της μπάλας σε κάθε σημείο του πλανήτη, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, και στους άσχετους Αμερικανούς.

Το ποδόσφαιρο είναι άγνωστο στις ΗΠΑ. Δεν το ξέρουν, δεν το παίζουν. Δεν υπάρχει στην καθημερινότητά τους. Δεν έχει θέση στα μήντια. Κι όμως! Οι ΗΠΑ κέρδισαν 1-0 σε παιχνίδι που ακόμα οι Βρετανοί... δεν το ξεχνούν. Παραμένει η πιο μεγάλη τους ποδοσφαιρική ντροπή.

Ισπανία, ΗΠΑ, Χιλή, Αγγλία στον όμιλο. Οι Μεσόγειοι με τρεις νίκες πέρασαν. Από μία νίκη είχαν οι άλλες τρεις ομάδες, που αποκλείστηκαν.
Διαιτητής του αγώνα ο Βραζιλιάνος Μάριο Βιάνα. Δέκα χιλιάδες περίπου θεατές. Η Αγγλία κρατάει περισσότερο χρόνο τη μπάλα και συνεχώς ψάχνει το γκολ. Επιθέσεις. Σουτ. Τίποτα.

Στο 38 ο Μπερτ Ουίλιαμς και ο μετέπειτα σερ και προπονητής της Αγγλίας, νικήτριας του μουντιάλ το 1966 Αλφ Ράμσεϋ, μένουν άγαλμα. Με κεφαλιά ο Αϊτινός Τζόε Γκέτενζ κάνει το γκολ. Οι Αμερικανοί είχαν δώσει υπηκοότητα στον κυνηγό από την Αϊτή για να τον χρησιμοποιήσουν στην εθνική ομάδα. Κι όχι μόνον αυτόν, πού να τους έβρισκαν τους παίκτες;

Ήρωας ο τερματοφύλακας των ΗΠΑ Φρανκ Μπόργκυ. Με το σφύριγμα της λήξης και την αλησμόνητη νίκη ο κόσμος μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και σήκωσε στα χέρια τον σκόρερ, τον περιέφερε θριαμβευτικά.

Η είδηση, η νίκη των ΗΠΑ σε βάρος της Αγγλίας μεταδόθηκε τηλεγραφικά από το Μπέλο Οριζόντε στη Νέα Υόρκη, αλλά δεν δημοσιεύτηκε στους Times. Ήταν τόσο απίθανη που δεν θεωρήθηκε αληθινή.


Διαβάστε ακόμα:

ΜΙΚΡΗ ΟΜΑΔΑ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ