Ο ΜΑΦΙΟΖΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 

Έχει γράψει ατελείωτα πράγματα ο αποδυτηριάκιας για τον αξιοσέβαστο Πρίμο Νεμπιόλο, που αξίζει λίγες αράδες με αφορμή τη γέννηση του σα σήμερα 14 Ιουλίου, το 1923, Μια ατάκα για τον «δόκτωρα», τον για 18 χρόνια πρόεδρο της IAAF, της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου, από τον Ηλία Μπαζίνα, όπου ανάμεσα σ' άλλα είχε γράψει στον «ΦΙΛΑΘΛΟ»: «Ο Πρίμο Νεμπιόλο είναι το πρότυπο του Καίσαρα, γνήσιο τέκνο Ρωμαίου πατρίκιου, σατανικά ευφυής...».

Αγαπούσε την Ελλάδα ο «μαφιόζος» Νεμπιόλο, καθόλου δεν τον ενοχλούσε να τον αποκαλούν έτσι, και πολύ συχνά ερχόταν στην Αθήνα. Δεν είναι υπερβολή να τον χαρακτηρίσεις φιλέλληνα. Αυτός ανέθεσε στην Αθήνα το 1997 το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Αρκετές φορές έκανα τη σκέψη ποια θα ήταν η εξέλιξη της σχέσης του ποδοσφαίρου και της εμπορευματοποίησης του αν ο σπουδαίος Ιταλός δεν είχε ασχοληθεί με το στίβο. Αν είχε μπερδευτεί με το ποδόσφαιρο. Να σκεφθεί κανείς ότι πιτσιρικάς ήταν ποδοσφαιρόφιλος, και ψιλοκλωτσούσε το τόπι με το Νο 9, τη φανέλα του σέντερ - φορ.

Πώς θα κερδίσει λεφτά από το στίβο ήταν η πρώτη του σκέψη όταν έγινε πρόεδρος της IAAF το 1991. Επειδή μόνον αν τα κατάφερνε ως μάνατζερ να εκμεταλλευθεί επιχειρηματικά το στιβικό show θα ισχυροποιούσε την παγκόσμια προσωπική εξουσία του. Να εξελιχθεί σε πλανητάρχη. Το πέτυχε.

Ο Νεμπιόλο έστησε τα παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου και ουσιαστικά ανταγωνιζόταν την ΔΟΕ, την «ιδιοκτήτρια» των ολυμπιακών αγώνων, στο πρόγραμμα των οποίων το άθλημα star είναι ο στίβος. Ούτε το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, ούτε το κολύμπι και τένις έχουν την υψηλώτερη θεαματικότητα στους ολυμπιακούς αγώνες.

Άρχισε το νταραβέρι με τις πολυεθνικές ο Νεμπιόλο και μοίραζε εκατομμύρια στους πρωταθλητές, τους ολυμπιονίκες του στίβου, που αποτελούσαν τους κράχτες σε επαγγελματικά μήτιγκ, πέρα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Κανονικός πλανητάρχης ο Πρίμο, «πρώτος» στα ιταλικά, έφτιαξε αναπτυξιακά προγράμματα σε χώρες που δεν ήξεραν τι είναι αθλητισμός, που δεν είχαν στάδια και προπονητές. Τους έδινε ένα κάρο πακέτα και εξασφάλιζε τη ψήφο τους. Πήγε από ξαφνικό θάνατο, από καρδιά, στα 76 του χρόνια, Νοέμβριο του 1999.

Διαβάστε ακόμα:

ΜΕ ΤΟ «ΦΕΥΓΙΟ» ΡΟΝΑΛΝΤΟ… ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΡΕΑΛ!