Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ... ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΣ, ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ

 

Ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός είναι η… μάνα του λόχου. Έτσι λένε, έτσι και το γράφουν. Ότι κάθε ερασιτεχνικό σωματείο από το οποίο προήλθε η ΠΑΕ είναι η μάνα. Η μάνα του λόχου. Πρόκειται για μια από τις μπόλικες στερεότυπες μαλακίες που παίζουν στην ποδοσφαιρική καθημερινότητα. Λάθος να σνομπάρουμε το θέμα.

Επί της ουσίας, ουδεμία σχέση αλλά και…συγγένεια έχει η ΠΑΕ με την… μαμά της, τον ερασιτέχνη. Βεβαίως η ανώνυμη εταιρεία πήρε το όνομα της από τον ερασιτεχνικό σύλλογο, όμως χωρίς τοκετό. Η δουλειά αποφασίστηκε με νόμο, τον 879 του 1979.

Πριν πλησιάσουμε τη σφαγή ΠΑΕ και ερασιτέχνη, δυο μεγεθών διαφορετικών με το ίδιο όνομα, αυτό του Παναθηναϊκού, που στην πραγματικότητα είναι ανοικτός πόλεμος προσωπικός, όχι… παναθηναϊκός, ανάμεσα σε Γιαννακόπουλο και Αλαφούζο, μη ξεχάσουμε τη λίστα με τις μαλακίες, που λέγαμε.

Λένε ''ηγέτη'' της ομάδας τον μεγαλομέτοχο. Κουφό. Καθόλου τιμητικό για τους δημοσιογράφους, τους σοβαροφανείς και της πλάκας, να αποκαλούν ηγέτη της οπαδικής λέρας τον πρόεδρο της ΠΑΕ. Τον λένε και ''ισχυρό άνδρα''. Άλλη γελοιότητα αυτή. Το αφεντικό νόμιμα αποφασίζει ό,τι γουστάρει. Με τα λεφτά του. Όχι με την εξυπνάδα του, την πνευματική του υπεροχή, τη γνώση του με το αντικείμενο.

Παλιές αμαρτίες αυτές που τις πιπιλάει και η νέα φουρνιά δημοσιογράφων. Αμαρτίες που κρατάνε στο σκοτάδι πολύ κόσμο. Ηγέτη, κύριοι, θα πείτε την καταξιωμένη προσωπικότητα της πολιτικής, της εκκλησίας, του στρατού. Ηγέτης και μπροστάρης, σκαπανέας και αρχηγός είναι εκείνος που με τις πράξεις του προχωράει ένα βήμα μπροστά η κοινωνία. Δεν λες ηγέτη ακόμα και τον αληταρά πρόεδρο ΠΑΕ.

Το άλλο, που επίσης δείχνουν την τύφλα τους τα ΜΜΕ. Λένε ''Σύλλογο'' την ΠΑΕ. Δεν υπάρχει αυτό. Ανώνυμη εταιρεία είναι, μπίζνες κάνει. Δεν είναι σύλλογος πολιτιστικός, λαογραφικός, εκδρομικός – φυσιολατρικός, φίλων μουσικής, προστασίας της χελώνας καρέτα, γνωριμιών ερωτικών, πνευματικού προβληματισμού κ.α.

Με αφορμή το αν θα χρησιμοποιηθεί πάλι ή όχι η Λεωφόρος σαν έδρα της ΠΑΕ και τις οικονομικές απαιτήσεις του ερασιτέχνη, μιλάνε για την...μάνα του λόχου. Ανιστόρητο. Ούτε μάνα είναι ο ερασιτέχνης, ούτε λόχος. Η έκφραση αναφέρεται στον επιλοχία επειδή φροντίζει για τις ανάγκες που έχουν τα φαντάρια του λόχου. Που κολλάει στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι;

Ποιος ερασιτέχνης Παναθηναϊκός. Μια ανύπαρκτη ιστορία είναι. Μετράει το αφεντικό, ο Γιαννακόπουλος που στέκεται προκλητικά απέναντι, όχι στην ΠΑΕ αλλά στον αντίπαλο, τον Αλαφούζο. Προσωπική κόντρα η δουλειά και τώρα είναι στο ξεκίνημα της, στο φούντωμα της. Αδύνατο να έχει καλό τέλος το έργο, σαν τα παραμύθια, διότι τους… ενώνει η παναθηναϊκή Ιδέα. Αυτά είναι του κώλου τα ενιάμερα. Ένας από τους δυο θα βγει δαρμένος. Και τελειωμένος.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΠΑΟΚ ΤΟ ''ΤΕΛΕΙΩΣΕ'' ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΑΒΑ;