ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΝΤΙΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ

 

Ο Ολυμπιακός είναι η δημοφιλέστερη ομάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι οπαδοί της αγαπάνε περισσότερο την ομάδα απ’ ό,τι π.χ. οι παναθηναϊκοί τη δική τους ομάδα. Λέμε ότι ο Ολυμπιακός, και δεν συζητείται αυτό, απλά έχει τους περισσότερους οπαδούς. Και ακριβώς γιατί παίζει πρώτο τραπέζι πίστα όταν δίνει δικαιώματα προκαλεί τον άλλον. Τον άλλον οπαδό, τον ουδέτερο που σταματάει να 'ναι αδιάφορος και γίνεται αντιολυμπιακός.

Αιώνιοι νόμοι είναι αυτοί που εκφράζουν συναισθήματα και σχέσεις ανθρώπινες. Ο δυνατός προκαλεί την εχθρότητα. Κάνει κάτι κακό μια χώρα ανύπαρκτη και το γεγονός περνάει στο ντούκου. Όλοι τα ξύνουν. Κάνουν το ίδιο οι ΗΠΑ, κατ' ευθείαν πέφτουν κατάρες και επιτόπου φουντώνει ο αντιαμερικανισμός.

Γιατί ο Ολυμπιακός μαγνητίζει περισσότερο; Γιατί στρατολογεί περισσότερους οπαδούς, σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες; Δεν νομίζω ότι αυτό οφείλεται στο ότι η εν λόγω ομάδα έχει πάρει τους περισσότερους τίτλους, και πρωταθλήματα και κύπελλα. Ίσως είναι κάτι άλλο. Ίσως το κόκκινο χρώμα. Το χρώμα που το είχαν όλες, μα ΟΛΕΣ, χωρίς μια εξαίρεση όλες οι αυτοκρατορίες και στρατοκρατορίες που εμφανίστηκαν στην Ιστορία από την αρχαιότητα.

Κατά καιρούς ο Ολυμπιακός αποτελεί αντικείμενο μίσους. Περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα. Μισητός, όχι απλά αντιπαθής. Να, μια ένδειξη ότι ο κόσμος, ότι ο άνθρωπος δεν έχει αλλοτριωθεί. Παραμένει αυτός που ήταν. Έτσι όπως κατασκευάστηκε από τον δημιουργό του.

Τι εννοείς, αποδυτηριάκια. Ο Ολυμπιακός είναι βρώμικος; Δεν υπάρχουν βρώμικες ομάδες, υπάρχουν διοικήσεις που κινούνται στο παρασκήνιο. Τις διοικήσεις, άλλωστε, της αμαρτίας και της πονηράδας πολύ εύκολα τις φτύνει και κάποιο υγιές κομμάτι οπαδών της ομάδος, όχι μόνον οι αντίπαλοι.

Τι υπονοείς, αποδυτηριάκια; Είναι βρώμικη η διοίκηση του Ολυμπιακού; Αν πούμε ναι ή όχι τότε βγαίνουμε εκτός θέματος. Σημασία έχουν οι εντυπώσεις που γεννιούνται στον κόσμο. Δεν χρειάζεται, δεν αισθάνεται ο κόσμος την ανάγκη να γνωρίζει τι συμβαίνει πίσω από τις κουρτίνες. Εύκολα, άδικα ίσως, με ένστικτο που λένε ή όχι, βγάζει το δικό του συμπέρασμα.

Καταγράφουμε τη ψυχολογία της μάζας. Και το συναίσθημα της αποστροφής, του μίσους που απλώνεται στις μάζες όταν αισθάνονται πως μια ΠΑΕ συμπεριφέρεται προσβλητικά. Αντιμετωπίζει τον κόσμο για μαλάκα. Με αλαζονεία. Με σαρκασμό. Με μια υπεροψία. Όπως συμπεριφέρεται σήμερα η διοίκηση του ΠΑΟΚ. κΑΙ η παραδιοίκηση και το δημοσιογραφικό επιτελείο που έχει αναλάβει την υπεράσπιση των δίκαιων συμφερόντων της ομάδας.

Το πράμα σήμερα ενοχλεί ακριβώς γιατί ο ΠΑΟΚ είναι περισσότερο από ποτέ ισχυρός αγωνιστικά και με ολοφάνερη οικονομική υπεραυτάρκεια. Που σημαίνει ότι δεν έχει ανάγκη να απειλεί, να ειρωνεύεται και να κάνει μια προκλητική επίδειξη δύναμης και αισιοδοξίας.

Στόχος του ΠΑΟΚ δεν είναι να πάρει το πρωτάθλημα μόνο. Είναι και να κερδίσει κόσμο, όχι απαραίτητα οπαδικό. Να κερδίσει με την αγωνιστική του ανωτερότητα το θαυμασμό της ποδοσφαιρικής Ελλάδος. Κάτι παρόμοιο που είχε πετύχει ο Άρης του Γκάλη και Γιαννάκη, του Γιάννη Ιωαννίδη.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΙΟΣ ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΤΟΝ ΠΑΟΚ