Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

 

Πριν από 100 χρόνια το ποδόσφαιρο ήταν άγνωστο στον κόσμο. Πριν από 1.000 και 2.000 χρόνια ήταν γνωστός ο αθλητισμός, όπως το θέατρο και η ποίηση, ο χορός και η μουσική, ο τζόγος και οι θρησκείες, ένα σωρό άλλα πράματα. Μωρό είναι ακόμα το ποδόσφαιρο, κι αν δεν το χαρακτηρίσεις βρέφος ηλικιακά, σίγουρα θα συμφωνήσεις ότι εξελίσσεται, τόσο γοργά και επιθετικά ζητάει χώρο από την καθημερινότητά μας.

Ναι, μόλις πριν από ένα αιώνα στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, με εξαίρεση την Βρετανία, δεν το ήξεραν το φούτμπωλ. Τι είναι τούτο; Τι μαλακία είναι αυτή να τρέχουν πάνω στις λάσπες κοτζάμ άνδρες με σώβρακα και να κυνηγάνε μια μπάλα.

Είχε μάτι ο Γάλλος Ζυλ Ρυμαί, που γεννήθηκε σα σήμερα 14 Οκτωβρίου, το 1873. Αυτό που λένε foot-ball οι Άγγλοι έχει ψωμί, σκέφθηκε ο Ζυλ, ο άνθρωπος που περισσότερο από κάθε άλλον συνέβαλε στη διεθνοποίηση του ποδοσφαίρου. Αυτός, στα 24 χρόνια του, πριν ακόμα μπει ο 20ος αιώνας, ίδρυσε μια ομάδα. Αυτός έγινε ο πρώτος πρόεδρος της γαλλικής ΕΠΟ, το 1919, πόστο στο οποίο παρέμεινε 30 χρόνια! Αυτός, μ' άλλους ίδρυσε το 1904 την FIFA στην οποία ήταν πρόεδρος για 33(!) χρόνια, από το 1921 μέχρι το 1954. Αυτός, έφτιαξε το πρώτο πρωτάθλημα Γαλλίας, το 1910.

Και, βέβαια, είναι ο εμπνευστής του Παγκόσμιου Κύπελλου, αυτό που σήμερα το λένε μουντιάλ, το show με την παγκόσμια υψηλώτερη θεαματικότητα. Διοργάνωση με το όνομα “Ζυλ Ρυμαί” μέχρι το 1970 (στη φωτό αριστερά δίνει το τρόπαιο στον πρόεδρο της ομοσπονδίας της Ουρουγουάης το 1930).

Φτωχόπαιδο ο Ζυλ Ρυμαί, πήγε σε νυχτερινό σχολείο, σπούδασε νομικά, όμως είχε μια ευρύτερη παιδεία και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Ποδοσφαιρικός διοικητικός παράγων που διέπρεψε. Που έγραψε Ιστορία. Πέθανε το 1956.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΕ ΔΙΚΗ Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ! ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ