ΟΤΑΝ Ο ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ ΕΚΒΙΑΣΕ ΤΗΝ ΑΕΚ

 

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Ντούσαν Μπάγεβιτς για εκβιαστή όσα χρόνια έπαιζε στην ΑΕΚ. Η συμπεριφορά του στα 8 χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της ομάδας ήταν άψογη. Να, όμως, που μια φορά στάθηκε εκβιαστικός. Φόρα παρτίδα το έθεσε έτσι: “Δεν παίζω, αν...”. Και, μάλιστα, ο εκβιασμός του έγινε επί προεδρίας Λουκά Μπάρλου, ενός παράγοντα με σιδερένια πυγμή. Και, τελικά, πέρασε του Σέρβου!

Το επεισόδιο συνέβη αμέσως μετά το θάνατο του ηγέτη της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας Γιόζιπ Μπρος, του πασίγνωστου Τίτο, τον Μάιο του 1980. Σαν κεραυνός έπεσε η απαίτηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

- Λόγω πένθους εγώ δεν μπορώ να αγωνιστώ, εκτός κι αν όλη η ομάδα, όλοι οι παίκτες φορέσουν μαύρο περιβραχιόνιο...

Απίστευτο! Τι σχέση έχει η ΑΕΚ με τον Άρη Βελουχιώτη της Γιουγκοσλαβίας; Ύστερα είναι και το άλλο. Στην Ελλάδα κυβέρνηση είναι η ΝΔ, δηλαδή δεξιά, και σίγουρα θα έφερνε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή, αν η επίσημη ΑΕΚ, με τη στάση τους σε αγώνα στη Φιλαδέλφεια πενθούσαν έναν ξένο πολιτικό, μάλιστα αριστερό.
Άσχετο: Ο Τίτο (1892) πέθανε στις 4 Μαίου 1980 και μετά από έξι ημέρες ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής (1907-1998) υπέβαλε την προγραμματισμένη παραίτηση του για να αναλάβει την ίδια μέρα πρόεδρος Δημοκρατίας, ενώ αντικαταστάθηκε από τον Γεώργιο Ράλλη (1918-2006).

Αυτό που απαίτησε ο Μπάγεβιτς δεν άρεσε και στους συμπαίκτες του. Ήταν αμετάπειστος ο Ντούσαν, όμως. “Δεν παίζω! Μόνον αν η ΑΕΚ βγει στο γήπεδο με μαύρα περιβραχιόνια...”. Ο Μπάρλος συμφώνησε!

Και ο κόσμος στις εξέδρες δυσφόρησε βλέποντας τους ποδοσφαιριστές τους να τιμούν την μνήμη του...Τίτο. Μια ακόμα λεπτομέρεια. Ο Κώστας Σισμάνης, ένας από τους ελάχιστους επιφανείς αθλητικούς συντάκτες στην Ελλάδα, καραδεξιός του κερατά, έκανε ακραία και επιθετικά σχόλια από την τηλεόραση της ΥΕΝΕΔ, το κανάλι του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, σε βάρος της ΑΕΚ.

Κλείνω με κάτι τελευταίο: Ο μακαρίτης διευθυντής ειδήσεων στην κρατική τηλεόραση Κώστας Σισμάνης ως έφεδρος ανθυπολοχαγός, 20 χρονών, είχε υπηρετήσει στην ελληνική πρεσβεία της Γιουγκοσλαβίας επί Τίτο! Γι' αυτό έπαιζαν υποψίες ότι είχε σχέσεις με την ΚΥΠ. Άσχετο κι αυτό.

Ο Βόσνιος Ντούσαν Μπάγεβιτς (φώτο, με τον αείμνηστο Λουκά Μπάρλο) γεννήθηκε σα σήμερα 10 Δεκεμβρίου, το 1948, στο Μόνσταρ της πρώην ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας και στην τοπική Βελέζ της σημερινής Βοσνίας- Ερζεγοβίνης άρχισε να παίζει από το 1966 μέχρι το 1977 που μετακινήθηκε στην ΑΕΚ. Προπονητής δούλεψε στην ΑΕΚ τρεις φορές, στον Ολυμπιακό δυο φορές, στον ΠΑΟΚ, τον Ερυθρό Αστέρα, τον Άρη, την Ομόνοια Λευκωσίας και τον Ατρόμητο Περιστερίου.

Διαβάστε ακόμα:

Η ΑΕΚ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΙΖΙΚΟ ΤΟΥ