ΟΙ ΠΑΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ… 1960

 

Η τελευταία ομάδα από τις 32 του champions league 2018-19 ήταν η ΑΕΚ. Είχε μακράν τη μικρότερη βαθμολογία σύμφωνα με τα κιτάπια της UEFA. Και τελευταία, όπως μπήκε, έτσι βγαίνει, τερματίζει η πρωταθλήτρια Ελλάδος. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του αποψινού και τελευταίου αγώνα στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας με την Μπενφίκα.

Πέντε αγώνες, μηδέν βαθμούς η ΑΕΚ. Πέντε αγώνες, πέντε ήττες. Μόνον παρηγοριά δεν είναι ακόμα και το ''2'' για εκείνους τους οπαδούς της που διακρίνονται για τον… ρεαλισμό τους. Για την επαφή τους με την πραγματικότητα.

Αλήθεια, με αντιπάλους στον όμιλο επίσης τον Άγιαξ και την Μπάγερν η ελληνική ομάδα θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη. Βεβαίως! Γιατί όχι να μη τσιμπολογούσε στο ΟΑΚΑ τουλάχιστον δύο αποτελέσματα, έστω και από τις ανώτερες αντιπάλους της. Να τελείωνε την παρουσία της στο champions league με κάποιους πόντους.

Η μαύρη αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ είναι ελληνική ομάδα. Ανίκανη, δηλαδή, όπως κάθε άλλη ελληνική ΠΑΕ να κάνει καριέρα στην Ευρώπη. Κακά τα ψέματα. Ούτε καν υπάρχει σκέψη στις ΠΑΕ της Ελλάδος να πάρουν μπόι με τη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Ο στόχος είναι μονάχα οικονομικός, πιο σωστά της κονόμας. Ό,τι αρπάξουν. Όχι ακριβώς οικονομικός, επιχειρηματικός, επενδυτικός. Να τονιστεί αυτό διότι στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες το ποδόσφαιρο είναι μπίζνες. Μόνον μπίζνες.

Μα καθαρά επιχειρηματικό πνεύμα όλα τα ευρωπαϊκά κλαμπ ποντάρουν όχι απλά στην αγωνιστική διάκριση, αλλά και οικονομικό κέρδος. Αυτός είναι ο στόχος. Και η διοργανώτρια των κυπέλλων UEFA είναι δομημένη και οργανωμένη στο μονοσήμαντο στόχο της κερδοφορίας.

Από την άλλη, οι ελληνικές ΠΑΕ οι οποίες κρατάνε πιστά την «ερασιτεχνική» αντίληψη, όπως και την δεκαετία του ’60, συνειδητά αποφεύγουν τις επενδύσεις στην αγορά ποδοσφαιριστών αξίας. Επειδή την ψάχνουν στην αρπαχτή, στο χοντρό χαρτζιλήκι, με τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι ελληνικές ΠΑΕ κάνουν συμβόλαια με παίκτες με την αγωνία να πάνε καλά εκτός συνόρων (φώτο, από το ματς ΑΕΚ- Μπενφίκα 2-3).

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ