ΜΠΛΑΤΕΡ ΚΑΙ ΠΛΑΤΙΝΙ, ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΑΡΧΕΣ

 

Πλατινί. Όνομα που παραπέμπει σε πλατίνα. Σε χρυσό. Έχει σημασία το όνομα. Άλλο να σε λένε Μπαρπούτσαλο, άλλο Μελιδώνη. Μελισσά. Η σκέψη πάει στο μέλι, σε κάτι γλυκό. Ο Μισέλ Πλατινί είναι και χαμογελαστός. Συμπαθής. Φάτσα κινηματογραφική. Εραστή. Ερωτιάρη.
Από μικρό παιδί φτουράει. Το 'χει, ρε παιδί μου. Και στη μπάλα μεγάλος. Σπουδαίος ποδοσφαιριστής.
Για να φτάσει ψηλά, όμως, στο παραγοντιλήκι χρειάζεται κανείς και το άλλο. Να είναι πονηρός. Να έχει προσόντα πυραμιδάρχη. Τι είναι αυτό; Να ξέρει τη δουλειά σαν κορυφή της πυραμίδας, την οποία ελέγχει, διαφορετικά δεν περπατάει στο power game.

Με εκλογές γίνεται πρόεδρος ο βρωμιάρης στην UEFA, στην FIFA, οπουδήποτε. Αυτοί που ψηφίζουν είναι λαμόγια. Και εκπροσωπούν λαμόγια. Ψηφίζουν τον κάθε Μπλάτερ ή Πλατινί με ανταλλάγματα. Και οι ίδιοι, άλλωστε, έχουν εκλεγεί στη χώρα τους με δημοκρατικές διαδικασίες, δηλαδή με αγορασμένες ψήφους. Τι μου δίνεις για να σε ψηφίσω. Τι θα κονομάω από σένα, αρχηγέ, αν σε βγάλω πρόεδρο.

Ο Πλατινί μπήκε στο κόλπο από τον Γιόζεφ Μπλάτερ (φώτο, οι δυο τους). Αυτός ήταν ο δάσκαλος του. Τα συμφέροντα, όμως, από κολλητούς τους έφεραν απέναντι. Ο ένας ενάντια στον άλλον. Μέχρι που βρώμισαν οι λαμογιές τους και βρέθηκαν εκτός. Τους ξέρασε το ποδόσφαιρο.

Ο Πλατινί. Προστατευόμενος του αρχιμαφιόζου προέδρου της ΦΙΦΑ Μπλάτερ εκλέγεται τρεις φορές, τρεις τετραετίες πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ. Γνωρίζει πολύ καλά πως ''διαχειρίζεται'' την παγκόσμια εξουσία του ο εβραιοελβετός Μπλάτερ και τον βάζει στο σημάδι, να του πάρει τη θέση. Αφού ο Γάλλος κτίζει τη δική του πυραμίδα με ομοσπονδιάρχες χωρών στις πέντε ηπείρους. Να μοιράζει από τη σακούλα περισσότερα, πακέτα και αξιώματα, στα επίλεκτα λαμόγια.

Προσόν του Πλατινί ότι είχε και στόμα πολιτικού, όχι μόνο πρακτικές αρχηγού κόμματος. Συνεχώς αναφερόταν στον πόλεμο ενάντια στη... διαφθορά του ποδοσφαίρου. Έριχνε σπόντες για τον πρόεδρο της FIFA, τον Γιόζεφ Μπλάτερ.
Και τεχνοκράτης, άλλωστε, να είναι κάποιος όταν απευθύνεται στον κόσμο, όταν ζητάει τη ψήφο των άλλων, θα παραμυθιάζει. Με γλώσσα πολιτικάντικη. Και ο Μιχαλάκης έδειχνε υπεράνω υποψίας. «Ακίνδυνος» να στη φέρει αν τον βάλεις δίπλα σου. Αν νταραβεριστείς μαζί του.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ... ΑΚΡΙΒΑ!