ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗ... ΧΙΛΗ!

 

Σ' αυτή τη ζωή είναι διαρκώς στα μαχαίρια η Παλαιστίνη με το κράτος του Ισραήλ. Και τίποτα δεν φαίνεται ικανό να αλλάξει η κατάσταση και στην άλλη ζωή. Ο Κριμαϊκός πόλεμος κι έναν αιώνα αργότερα το κλίμα πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ, που μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο συστάθηκε, και τις αραβικές γειτονικές χώρες είχε συνέπεια να μετακινηθούν χιλιάδες Παλαιστίνιοι μακριά από την πατρίδα τους. Μέχρι και τη Χιλή!

Οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, οι ξενητεμένοι για διάφορους λόγους, αναγκασμένοι ή με τη θέληση τους πάντα αποζητούν ένα ισχυρό σημείο αναφοράς που θα τους ενώνει. Που θα τους θυμίζει την αγαπημένη πατρίδα τους. Μια εκκλησία, ένα σχολείο, ένα πολιτιστικό σωματείο, όπου θα συγκεντρώνονται και θα τονίζουν την παρουσία τους στον ξένο τόπο. Το 1920, σα σήμερα 20 Αυγούστου, ιδρύθηκε ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Κλουμπ Ντεπορτίβο Παλεστίνο. Ομάδα με Παλαιστίνιους παίκτες σε γήπεδο 12.000 θέσεων που πήρε δυο πρωταθλήματα και δυο κύπελλα.

Με τα χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης, κόκκινο, πράσινο και λευκό, η φανέλα της Ντεπορτίβο Παλεστίνο (φώτο). Στην εξέδρα παρακολουθούν τα παιχνίδια Παλαιστίνιοι με τη γνωστή παραδοσιακή κεφυγιέ μαντήλα. Περισσότεροι από 10 εκ. είναι οι Παλαιστίνιοι σ' όλο τον κόσμο και απ' αυτούς οι 500.000 ζουν στην Χιλή.

Η ΕΠΟ της Χιλής πριν τρία χρόνια προειδοποίησε την Ντεπορτίβο Παλεστίνο ότι θα την αποκλείσει από το πρωτάθλημα, διότι θεώρησε πολιτική πράξη την απόφαση της να φαίνεται ο χάρτης της Παλαιστίνης στη φανέλα της ομάδας. Την Παλαιστίνη για τα προκριματικά του μουντιάλ του 2002 ανέλαβε ο Χιλιανός, παλαιστινιακής καταγωγής προπονητής Νικολά Σαβάν και, με την άδεια της FIFA στην εθνική έπαιξαν παίκτες από την Ντεπορτίβο Παλεστίνο.

Παλαιστίνιος ''Χιλιανός'' είναι ο Ρομπέρτο Κέτλουν που από την Ντεπορτίβο Παλεστίνο πήρε μεταγραφή το 2003 στην Ξάνθη.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΓΚΟΛΤΖΗΣ, Ο KING MARCUS