ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ''ΓΑΒΡΟΥΣ'' ΚΑΙ ''ΒΑΖΕΛΟΥΣ''

 

Το στόμα του γάβρου, αναφέρομαι στο ψάρι. Στο μικρό ψάρι που το λένε γάβρο, και το στόμα του φτάνει μέχρι και πίσω από τα μάτια του. Ασφαλώς αυτό το χαρακτηριστικό στοιχείο δεν είναι ο λόγος για να αποκαλούνται «γάβροι», μάλιστα περιφρονητικά, οι οπαδοί της δημοφιλέστερης ομάδας στην Ελλάδα. Ούτε τους είπαν «γάβρους», πάντα κοροϊδευτικά, επειδή το εν λόγω ψαράκι διαθέτει μακρύ ρύγχος και προεξέχει το πάνω σαγώνι του.

Είχαν εντυπωσιαστεί οι Έλληνες όταν για πρώτη φορά ήρθαν σε επαφή με το αγγλικό ποδόσφαιρο. Το 1970 με αφορμή το μουντιάλ στο Μεξικό, το πρώτο που μετέδωσε ζωντανό η τότε κρατική τηλεόραση και το 1971 όταν ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε με την Έβερτον.

Πρωταθλήτρια κόσμου η Αγγλία το 1966 και πρωταθλήτρια Αγγλίας η Έβερτον, στο δρόμο του Παναθηναϊκού για τον τελικό του κυπέλλου Ευρώπης που ήταν ορισμένος στο Ουέμπλεϋ. Επόμενο το υψηλό ενδιαφέρον για το αγγλικό ποδόσφαιρο.

«Ζαχαρωτά» το παρατσούκλι της Έβερτον. Κάποια άλλη αγγλική ομάδα ήταν «καναρίνια», «ανθρακωρύχοι». «κανονιέρηδες», τέλος πάντων η κάθε μια έχει το nickname της, όχι υβριστικό, όχι ειρωνικό.

Και έβλεπαν τα «οικόσημα» των αγγλικών ομάδων οι Έλληνες και απορούσαν για τα σπαθιά, τα τσεκούρια, τους θυρεούς που στόλιζαν τα ποδοσφαιρικά κλαμπ της πάλαι ποτέ πρώτης αποικιοκρατικής δύναμης στον πλανήτη.

Αλήθεια, το «γάβρος» πώς κόλλησε στους ολυμπιακούς; Το «βάζελος» στους παναθηναϊκούς; Το «σκουλήκια» στους αρειανούς; Το «γριές» στους ηρακληδείςς; Όλα αυτά όχι απλά περιπαικτικά, αλλά εντελώς απαξιωτικά από τους αντιπάλους τους.

Δεν γνωρίζω πώς και γιατί βαπτίσθηκαν «γάβροι» οι ολυμπιακοί. Ούτε κανείς γνωρίζει. Και θα αμφισβητηθεί όποιος ισχυριστεί κάτι περί αυτού. Σημειώνω ότι ο φανατικός, ο ορκισμένος οπαδός του Ολυμπιακού, ο Πειραιώτης συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος, που έγραψε το μπεστσέλερ για τον Άρη Βελουχιώτη, έχει υποστηρίξει το εξής:

Η λέξη «γάβρος» είναι άσχετη με το γνωστό ψάρι, έχει αριστοκρατική καταγωγή διότι αφορά το σιδερένιο αντικείμενο στην αυλόπορτα, το οποίο πριν ακόμα ανακαλυφθεί ο ηλεκτρισμός, χρησιμοποιείτο για να καλέσεις τον νοικοκύρη. Απ’ αυτό το γάβριον, το μεταλλικό πόμολο, προέρχεται το «γάβρος», κατά τον συγγραφέα του βιβλίου «Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι».

Διαβάστε ακόμα:

ΟΙ ΑΦΟΙ ΒΙΚΕΛΙΔΗΔΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ