ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΟΚ ΚΑΙ Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΟΠΑΔΟΥ

 

Ο οπαδός θέλει νίκη. Μόνο νίκη. Όχι απλά πρώτα τη νίκη, και μετά να παίξει καλή μπάλα η ομαδάρα του. Οπαδός είναι, γι' αυτόν μετράει μόνο το αποτέλεσμα. Για την ποιότητα της ομάδας του θα μιλήσει μόνο αν αυτή παίξει πολύ καλά, αλλά θα χάσει το ματς. Τότε θα πει ''Αδικηθήκαμε, είμασταν καλύτεροι, έπρεπε να νικήσουμε... ''.

Αυτή είναι, κι αυτή θα 'ναι στους αιώνες των αιώνων η οπαδική κουλτούρα. Επειδή οι άνθρωποι είναι αυτοί που είναι. Επειδή δεν αλλάζουν, ούτε στο μέλλον θα κατασκευάζονται από άλλο υλικό.

Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ αύριο Κυριακή στο Καραϊσκάκη. Ένα μεγάλο παιχνίδι ανάμεσα στους δυο αντιπάλους που διεκδικούν το πρωτάθλημα. Τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό που εχει μείνει χωρίς τίτλο τα δυο τελευταία χρόνια. Για τον οπαδό, είπαμε, πρώτα απ' όλα, πάνω απ' όλα και μόνο είναι η νίκη. Τίποτα άλλο. Έστω και με κάκιστο ποδόσφαιρο. Με κακάσχημη απόδοση. Αρκεί να νικήσει η ομαδάρα του. Γιατί, όμως;

Επειδή ο οπαδός δεν είναι φίλαθλος. Τόσο απλό. Επειδή δεν τον ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο. Οπαδός είναι, όχι φιλόμουσος, θεατρόφιλος, ποδοσφαιρόφιλος. Αγαπάει την ομάδα του, όχι το θέαμα που παρουσιάζει στο γήπεδο η ομάδα του. Τόσο απλό. Ο οπαδός ιφουσκώνει από ικανοποίηση με τη νίκη, έστω με τη πονηρή αβάντα του διαιτητή. Επειδή με το ποδόσφαιρο δεν έχει σχέση πνευματική, ψυχική, ρομαντική. Η σχέση, σταθερή κι ακλόνητη, είναι μονάχα με την ομαδάρα του.

Ρεσιτάλ ποδοσφαίρου να δώσει αύριο η ομαδάρα του, αλλά να μην κερδίσει. Ο οπαδός θα στεναχωρεθεί. Θα πονέσει. Απεναντίας, θα νοιώσει τρισευτυχισμένος αν κερδίσει η ομαδάρα του. Λάθος. Στην πραγματικότητα, και δεν το γνωρίζει αυτό συνειδητά, η οπαδική οργασμική απόλαυση δεν προέρχεται από τη νίκη της ομαδάρας του, αλλα από την ήττα του καταραμένου ανατιπάλου.

Ερωτηματικό ποια θα είναι η αγωνιστική συμπεριφορά του Ολυμπιακού, σ' αυτό το άλλο ματς απιτήσεων κόντρα στον ΠΑΟΚ, μετά το στραπάτσο από την Τότεναμ (φώτο), το 0-2 που κατέληξε 4-2.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΕ ΣΤΕΚΙ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΠΑΡΕΑ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΩΝΑ