ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΡΕΚΟΡ, ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΠΟΤΕ

 

Ανέβηκε το χρηματιστήριο. Εδώ και πολύ καιρό ο δείκτης έχει περάσει τις χίλιες μονάδες. Σημάδι είναι αυτό. Όπως ότι άρχισε να κινείται η διαφήμιση στην τηλεόραση. Καλό σημάδι κι αυτό.

Θα ξαναβρεθούμε στα ίδια. Μόνον που δεν ξέρεις πότε. Μετά από πόσο καιρό. Με ποιο ρυθμό θα γίνει η ανάκαμψη. Ο αιώνιος νόμος της αγοράς υπακούει κι αυτός στο γνωστό δόγμα σύμφωνα με το οποίο ό, τι ανεβαίνει, πέφτει. Και ό, τι πέφτει, ανεβαίνει. Δεν υπάρχει ισογραμμή, δηλαδή. Ποτέ.

Σταθερότητα, ναι, όμως όχι ακινησία. Δεν σταματά η βελόνα να κινείται. Πάνω, κάτω. Δεξιά, αριστερά. Και δεν ξέρεις ότι από το σημείο άλφα η βελόνα σε πόσο χρόνο θα πάει στο μείον τόσο και μετά από πόσο χρόνο θα ξαναβρεθεί στο ίδιο σημείο. Συνήθως ο χρόνος ανόδου δεν είναι ο ίδιος μ' εκείνον της πτώσης.

Η Ελλάδα, λοιπόν, σε κάποιο βαθμό είναι σίγουρο ότι θα ξανακινηθεί στα ίδια επίπεδα, πριν από το μνημόνιο. Πότε; Άγνωστο, ίσως μετά από 300 χρόνια. Σίγουρα, όμως, και θα είναι αυτή που ήταν και θα είναι καλύτερη. Πότε; Πιθανόν μετά από 57 χρόνια.

Διαβάστε ακόμα:

Πριν ξεκουμπιστούν ολότελα οι Τούρκοι