ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΥΔΕΣ, ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΙΝΔΙΑΝΟΙ

 

Τα hedge funds, λένε, είχαν ανοίξει πόλεμο με την Αργεντινή, η οποία τελικώς χρεοκόπησε. Ωραία κουβέντα. Κουλτουριάρικη. Φιλολογική. Λαϊκίστικη, βέβαια. Ο κακός του έργου νίκησε όπως δεν συμβαίνει σε κανένα σενάριο κινηματογραφικό. Να, όμως, που στη ζωή επικρατεί ο νόμος του ισχυρού. Και ο ισχυρός είναι πάντα ο κακός. Εξαρτάται, βέβαια, ποιον θεωρείς κακό, τον ινδιάνο ή, τον καουμπόυ.
 
Ποια είναι, ρε, τα hedge funds; Λαό εκφράζουν κι αυτά! Δεν κατάλαβα. Γιατί τον λαό να τον εκφράζει το κράτος της Αργεντινής π.χ., κι όχι τα ασφαλιστικά ταμεία Βολιβίας και της Αυστρίας; Τα Funds είναι κεφάλαια που επενδύουν με σκοπό το κέρδος. Είναι λεφτά που αν δεν ενεργοποιηθούν, αν δεν βγουν στην αγορά του χρήματος να “παίξουν” θα χάνουν όλο και κάτι από την αξία τους.
 
Καμμία υποχρέωση δεν έχει το fund και το hedge fund να δείξει πόνο για την οικονομία της Αργεντινής. Να δεχθεί “κούρεμα”. Αν η Αργεντινή και η κάθε Αργεντινή είναι μπουρδέλο και κάθε λίγα χρόνια, είτε από ανικανότητα, είτε από λαμόγια πολιτικούς, βαράει φαλιμέντο, γιατί να σε λυπηθεί το fund και να χάσει ο συνταξιούχος του Τορόντο ή, το ταμείο υγείας της Σουηδίας.
 
Βεβαίως έκαναν πόλεμο τα hedge funds με την Αργεντινή. Για τα συμφέροντά τους, τα νόμιμα και συμφωνηθέντα.