ΜΕ ΚΑΡΦΙΤΣΑ ΣΚΑΕΙ ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΙ

 

Το λένε οικονομολόγοι που έχουν πάρει Νόμπελ. Όσο και να πεις δεν την αγνοείς την κουβέντα τους. Εξ ορισμού αυτός που βραβεύεται με τέτοιο έπαθλο, όπως είναι το Νόμπελ, δεν είναι ούτε τσιράκι, ούτε σαχλαμάρας. Λένε, λοιπόν, οι σοφοί οικονομολόγοι ότι έτσι όπως πάει η δουλειά δύσκολα να αποφύγουν την έξοδο από το ευρώ κάποιες χώρες του νότου, κάτι Ελλάδες και Ισπανίες, Πορτογαλίες, γιατί όχι ακόμα και Ιταλίες.

Είμαστε στο 2014. Κι ακόμα η Βουλγαρία δεν αντικατέστησε το εθνικό της νόμισμα, το λέβα, με το ευρώ. Γιατί; Πριν από 5-6 χρόνια είχαν αποφασίσει η Βουλγαρία να καταργήσει το λέβα το 2012, αφού βέβαια θα είχε όλο το χρόνο να προσαρμόσει την οικονομία της πριν περάσει στο ευρώ, σα μέλος κι αυτή της ευρωπαϊκής ένωσης.

Να, όμως, που η κακή οικονομική κατάσταση της γειτονικής μας χώρας θα ήταν ακόμα χειρώτερη αν είχε κάνει τη μαλακία να μπει στη ζώνη του ευρώ. Θα είχε αυτοκτονήσει. Δεν μπήκα ακόμα στο ψαχνό της κουβέντας.

Πρόσφατα μιλούσα με Βούλγαρο επιχειρηματία, που περισσότερο συναισθηματικά, λιγώτερο ιδεολογικά, κρατάει το κομουνιστικό, λόγω του ότι ήταν πρώην στέλεχος του κόμματος. Τι μου είπε το παλληκάρι;

Τι δουλειά έχει η Βουλγαρία με την Ευρώπη; Το συμφέρον της είναι με την Ρωσία, που έχει απογειωθεί σε παγκόσμια οικονομική δύναμη. Βέβαια, οι Ρώσοι μας πούλησαν, μας εγκατέλειψαν τους Βούλγαρους, μας άφησαν στο έλεος της Δύσης.

Να μιλήσω κι εγώ. Αφήνουμε τα νομπελίστικα φωτισμένα μυαλά, αλλά και τον Βούλγαρο φίλο μου. Συμπέρασμα. Ο μεγάλος να πηγαίνει με τους μεγάλους. Ο μεσαίος με τους μεσαίους. Και ο μικρός με τους μικρούς. Πράγματι, τι δουλειά έχει η Βουλγαρία με Γερμανία και σία; Τι δουλειά έχει η Ελλάδα με την Ευρώπη που πρώτο λόγο έχουν οι ισχυροί;

Να πάει με τους μεγάλους μία μικρή χώρα αν θέλει και μπορεί η ίδια μόνη της να μεγαλώσει. Αν έχει τις προδιαγραφές να αυξήσει το μέγεθός της το οικονομικό. Καταδικασμένη είναι μια Ελλάδα που έμαθε, που την μάθανε να ζει με δανεικά. Κάποια στιγμή με μία καρφίτσα σκάει το μπαλόνι.

Διαβάστε ακόμα:

Οι μέγιστοι των μεγιστάνων