ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ!

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Όσο οι ηγέτες της Ευρωπαικής Ένωσης θα πιέζουν τους λαούς για περισσότερη λιτότητα, τόσο θα επιβεβαιώνουν ότι δεν πήραν κανένα μάθημα από το πάθημα της Γερμανίας. Η χώρα αυτή οδηγήθηκε σε φασιστικοποίηση, λόγω της εξαθλίωσης του πληθυσμού που επήλθε από τους εξοντωτικούς όρους που της επέβαλαν οι νικητές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν το έδαφος πάνω στο οποίο έσπειρε το άνθος του ναζισμού ο Χίτλερ, οδηγώντας την ανθρωπότητα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά και στην Ελλάδα χωρίς τη φτώχια που έφερε το μνημόνιο, είναι αμφίβολο αν η Χρυσή Αυγή θα ήταν τρίτο κόμμα και τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς, αν συνεχιστεί η οικονομική καταιγίδα.

Πάντως, οι δανειστές της προπολεμικής Γερμανίας κατάλαβαν εγκαίρως το σφάλμα τους και το 1953 έκαναν αυτό που αρνείται τώρα να κάνει η Γερμανία για την Ελλάδα. Κούρεψαν το χρέος της κατά 60%.

Με τη συμφωνία του Λονδίνου την οποία επέγραψε και η Ελλάδα, η Γερμανία υποχρεωνόταν να αποπληρώσει το χρέος, που απέμεινε μετά τη διαγραφή, διατηρώντας ένα επίπεδο ανάπτυξης, που θα την καθιστά ικανή να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και να βελτιώνει παραλλήλως το βιοτικό επίπεδο του λαού της.

Θα επέστρεφε στη φερεγγυότητα χωρίς ο δρόμος αυτός να περνά μέσα από τη φτώχια του πληθυσμού της. Επιπλέον, αν η εκπλήρωση αυτών των όρων υπερέβαινε τις πραγματικές δυνατότητές της, θα επανεξεταζόταν η γενική συμφωνία, με επιμέρους διαπραγματεύσεις.

Το πρόγραμμα κράτησε μέχρι το 1958, όταν το χρέος είχε φτάσει στο 6% του ΑΕΠ. Το 1960 οι δανειστές χάρισαν στη Γερμανία όλες τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις που απέμεναν.

Διαβάστε ακόμα:

Μόλις το 2011 αποπληρώσαμε το δάνειο του 1821