ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ!

πηγή: Fosphotos
 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Τη δεύτερη και μεγαλύτερη κωλοτούμπα της έκανε τη Δευτέρα η κυβέρνηση διακηρύσσοντας δια στόματος Βαρουφάκη ότι αποσύρει το αίτημα της για διαγραφή του χρέους που ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της, αλλά και της προεκλογικής τακτικής της.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά πλέον την ονομαστική διαγραφή χρέους, δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών προτείνοντας αντί του «κουρέματος» ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» με δύο ειδών ομόλογα: Ένα είδος με ρήτρα ανάπτυξης και ένα είδος χωρίς ημερομηνία λήξης.

Ο πρώτος τύπος, τα ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης. O δεύτερος τύπος, τα λεγόμενα «perpetual bonds», θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Τι συνέβη, όμως και άλλαξε τόσο γρήγορα η πολιτική Τσίπρα; Οι πληροφορίες μου το αποδίδουν στα μηνύματα που έφτασαν από το Βερολίνο. Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα στις επαφές της με Γερμανούς επισήμους δεν έπρεπε ούτε καν να θέσει θέμα κουρέματος των ομολόγων. Όλα τα άλλα μπορούν να συζητηθούν, διέρρεαν γερμανικές κυβερνητικές πηγές.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, η Μέρκελ άφηνε να φανεί η απροθυμία της να συνομιλήσει απ' ευθείας με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Βερολίνο, για να δείξει πόσο απομονωμένος από τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν επιδίωκε συνάντηση με τη Μέρκελ προτού συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και βέβαια τον φιλέλληνα πρόεδρο του Γιουρογκρούπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τίποτε δεν αποκλείει, πάντως το ενδεχόμενο να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας αισθάνεται εξαιρετικά αδύναμη απέναντι στις πιέσεις της κοινής γνώμης για σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα και δεν θα ήθελε με τίποτε να αιωρείται ότι συζητά να χαρίσει μέρος των χρημάτων που μας δάνεισαν οι Γερμανοί φορολογούμενοι. Αυτή θα είναι η γραμμή Μέρκελ μέχρι το τέλος των διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε ακόμα:

Η πρώτη κωλοτούμπα του Αλεξη