ΦΤΙΑΞΤΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΘΑ ΣΤΕΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

πηγή: Fosphotos
 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση, προκειμένου να εξευρεθεί μία φόρμουλα - βάση συνεννόησης με την Ευρώπη, μετά τις επαφές Τσίπρα και Βαρουφάκη στις ευρωπαικές πρωτεύουσες. Σε κλίμα έντονου προβληματισμού, έγινε το απόγευμα της Πέμπτης η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την εκτίμηση των δεδομένων εν όψει και της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, που περιμένουν με αγωνία όλοι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. .

Λίγο νωρίτερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μετέφερε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη μήνυμα επείγουσας δράσης από την Φραγκφούρτη, περιγράφοντας .
το αρνητικό κλίμα που επικράτησε για την Ελλάδα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Τα στελέχη της ευρωτράπεζας είχαν στα χέρια τους κοστολογημένες λίστες με τις δηλώσεις των υπουργών για αναίρεση μέτρων και πολιτικών, από τις οποίες προέκυπτε η εκτροπή από τρέχον πρόγραμμα και η δυναμική εγκατάλειψής του από τη νέα κυβέρνηση.

Επιπροσθέτως αξιολογήθηκε αρνητικά η κάθετη κάμψη των δημοσίων εσόδων τον Ιανουάριο και η ραγδαία υποχώρηση των ταμιακών διαθεσίμων της χώρας, τα οποία μόλις επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του Φεβρουαρίου.

Ο Γ.Στουρνάρας επισήμανε στον Γ.Δραγασάκη ότι τα στοιχεία αυτά βάρυναν στην απόφαση της ευρωτράπεζας για διακοπή της χρηματοδότησης των Τραπεζών με ενέχυρο τίτλους του ελληνικού Δημοσίου. Ουσιαστικά η ΕΚΤ έκρινε ότι η Ελλάδα κινείται ήδη εκτός προγράμματος και έτσι δικαιολόγησε το σφίξιμο της τανάλιας για τον έλεγχο της ρευστότητας. Κατά τον κ.Στουρνάρα, η αδράνεια στην παρούσα φάση είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη για την οικονομική ομαλότητα της χώρας.

Ουσιαστικά κάλεσε τον κ.Δραγασάκη να επισπεύσει τις διαδικασίες κατάρτισης ενός ελληνικού προγράμματος, απολύτως κοστολογημένου και ικανού να υποκαταστήσει το παρόν πρόγραμμα που η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θεωρεί κατασκεύασμα της τρόικας και αρνείται να ακολουθήσει.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Στουρνάρας σώζεται λόγω Ντράγκι