ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΟΝΤΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Αυτές είναι δουλειές. Μαθαίνεις τις προσφορές των αντιπάλων σου και κερδίζεις εσύ τους διαγωνισμούς προσφέροντας εκ του ασφαλούς κατά τι λιγότερο. Μόνο που δεν το κάνεις νόμιμα. Οι αρμόδιες αρχές ψάχνουν απεγνωσμένα να εντοπίσουν το κύκλωμα που, όπως εκτιμάται, είχε σπάσει τους κωδικούς ασφαλείας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Πρόκειται για τους κωδικούς της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Δημόσιων Συμβάσεων, όπου αποθηκεύονται οι προσφορές των διαγωνισμών για τις προμήθειες του δημοσίου. Μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ. Κάποιοι χάκερς, λοιπόν, έσπασαν ή υπέκλεψαν αυτούς τους κωδικούς και έτσι μπορούσαν να μπαίνουν στο σύστημα και να βλέπουν τις προσφορές των άλλων προμηθευτών.

Είναι ο πλέον σύγχρονος τρόπος επιχειρηματικής κατασκοπείας, πολύ φθηνότερος και αποδοτικότερος απ' ότι στο παρελθόν. Τότε η παρακολούθηση των κινήσεων των επιχειρηματιών γινόταν μόνο με πληροφορίες ή με φωτογραφίες εγγράφων που υπέκλεπταν «ποντικοί», με διάρρηξη στα γραφεία επιχειρήσεων. Τώρα με έναν κωδικό έχεις όλες τις πληροφορίες στο πιάτο.

Να δούμε τις λαγούς θα βγάλει η έρευνα.

Διαβάστε ακόμα:

Ο άνθρωπος που στέλνει υπουργούς στη φυλακή