ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΚΑΙ ΒΡΙΖΟΥΝ

 

«Η νέα ελληνική κυβέρνησή σας είναι θρασεία, αυθάδης και συμπεριφέρεται σαν όχλος, αγενών, κόπανοι», ξεκινούσε η επιστολή που δέχθηκε η ελληνική οικογενειακή επιχείρηση, που έχει το «Εστιατόριο του Πλάτωνα» στο Ντίσελντορφ εδώ και 30 χρόνια. «Να πληρώσετε φόρους... γιατί; Να δουλέψετε... γιατί; Το να ξαπλώνετε στον ήλιο είναι πολύ πιο άνετο, ειδικά όταν πληρώνουν οι άλλοι για αυτό», αναφέρει..
΄
Σύμφωνα, όμως με το ερευνητικό κέντρο του Κιέλου, η γερμανική οικονομία την περίοδο 2010-2014 όχι μόνο δεν έχασε αλλά αποκόμισε κέρδη 40,9 δισ. ευρώ, καθώς δανείστηκε με χαμηλότερα επιτόκια, ενώ τα γερμανικά ομόλογα, ως σύμβολα ασφάλειας και σταθερότητας, είχαν μεγάλη ζήτηση εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης.

Κατά το Ινστιτούτο, η αγορά ομολόγων έχει προσφέρει στο Βερολίνο σχεδόν 80 δισ. ευρώ σε έσοδα μεταξύ 2009 και 2013, συμβάλλοντας μαζί με τα φορολογικά έσοδα στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού και τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους της. Είναι πολύ πιθανόν τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία να μην έχουν περιέλθει σε γνώση των επιστολογράφων. Που να τα διαβάσουν άλλωστε. Ο γερμανικός Τύπος έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια όσον αφορά την Ελλάδα.

«Οσο αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να δυσφημεί και να προσβάλλει τους ιδιαίτερα εργατικούς και οικονόμους Ευρωπαίους και Γερμανούς, δεν θα αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα, ούτε θα πατάμε το πόδι μας στα καταστήματά σας. Γυρίστε πίσω στην διεφθαρμένη, σάπια και εντελώς ανίκανη και βρώμικη Ελλάδα», καταλήγει η ανώνυμη επιστολή.

Περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ έχει εισπράξει η Γερμανία από την Ελλάδα σε πληρωμές τόκων, από το 2010 ως το 2014, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Rheinische Post», που βασίζεται σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Όμως, οι Έλληνες μετανάστες έδωσαν τη δική τους απάντηση στους επικριτές.

«Είναι κρίμα μετά από 31 χρόνια να νιώθεις ανεπιθύμητος. Μιλάμε και γράφουμε γερμανικά, πληρώνουμε φόρους όπως όλοι οι υπόλοιποι Γερμανοί πολίτες. Έχουμε φτιάξει δουλειές και χτίσει τις ζωές μας εδώ», είπε η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου.

Οι αντιδράσεις αυτές οφείλονται στη μονόπλευρη σκιαγράφηση της Ελλάδας από τα γερμανικά ΜΜΕ, είπε στην Deutsche Welle, ο δρ. Πάβελ Τοκάρσκι, ακαδημαϊκός και ερευνητής. «Δεν τους αρέσει να δείχνουν την πραγματική κατάσταση. Προτιμούν να την περιγράφουν ως άσπρο- μαύρο», επισήμανε.

Διαβάστε ακόμα:

Μήπως η οικονομία βασίζεται σε ονειροκρίτες;