ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΟΥ Ε.Δ.

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Το Ειδικό Δικαστήριο άδειασε τη Βουλή που με μεγάλη πλειοψηφία είχε κρίνει ένοχο τον Γ. Παπακωνσταντίνου για διάπραξη δύο κακουργημάτων στους χειρισμούς του ως προς τη λίστα Λαγκάρντ. Έτσι αντί για ισόβια, του επέβαλε για το ένα αδίκημα ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή, ενώ τον έκρινε αθώο για το άλλο. Μαζί με τη Βουλή, το Δικαστήριο άδειασε και την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου που είχε προτείνει φυλάκιση τεσσάρων ετών χωρίς το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Αυτά τα υπέροχα και πολύ... ελληνικά συνέβησαν σα σήμερα 24 Μαρτίου το 2015 και μάλλον αξίζει να τα θυμόμαστε, μη ξεχνιόμαστε σε ποιά μοναδική χώρα ζούμε και γιατί μας χορταίνει πόνο. Ξεφυλλίζουμε τη συγκεκριμένη σελίδα ενός βιβλίου που κι αυτό δεν έχει κλείσει...

Το δικαστήριο, λοιπόν, είχε δεχθεί ότι ο πρώην υπουργός είχε νοθεύσει τη Λίστα Λαγκάρντ απαλείφοντας τα ονόματα των συγγενών του, όμως άλλαξε την κατηγορία από κακούργημα σε πλημμέλημα, επειδή δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί η ζημιά του δημοσίου. Η εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή του για αμφότερες τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι μόνον εκείνος ήταν σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα ώστε να προβεί στη διαγραφή των αρχείων που αφορούσαν στα τρία συγγενικά του πρόσωπα.

Η κυρία Δημητρίου είχε προτείνει στο Δικαστήριο να κρίνει κατ' εκτίμηση τη ζημία που έχει προκληθεί στο Δημόσιο, παρ' ότι το φορολογικό σκέλος της υπόθεσης που αφορά στους συγγενείς του πρώην υπουργού βρίσκεται στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ αποδόμησε τα επιχειρήματα των συνηγόρων υπεράσπισης που υπογράμμιζαν ότι βάσει της αποδεικτικής διαδικασίας, δεν υπάρχουν αποδείξεις, παρά μόνον ενδείξεις ενοχής του Γ. Παπακωνσταντίνου. Το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα αθώο τον κατηγορούμενο για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία για το οποίο και διωκόταν.

 

Διαβάστε ακόμα:

Ελληνες στο λιμάνι της Βοστώνης