ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΔΙΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Λίγες μέρες προτού στεγνώσουν ολοσχερώς τα ταμεία του κράτους, η κυβέρνηση άρχισε να σκέφτεται φωναχτά, να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία. Εν γνώσει της ότι και μόνη η υποψία για προσέγγιση με τη Ρωσία προκαλεί αλλεργία στους δανειστές, επανεβεβαίωσε για την πρόθεση της αυτή με δήλωση του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης και Εσωτερικών Ν. Βούτση.

Το σκηνικό που αρχίζει να διαμορφώνεται θυμίζει το θρίλερ με την οικονομική βοήθεια που ζήτησε το 2013 η Κύπρος από τη Ρωσία, σε μία προσπάθεια να αποφύγει τα στραγγαλιστικά μέτρα που απαιτούσε τότε το Γιουρογκρούπ.

Δύο είναι τα μέτωπα, όπου θα δώσει τη μάχη του ο Α. Τσίπρας. Το πρώτο έχει σχέση με τις απαιτήσεις που θα προβάλει η Μόσχα.

Τι ζήτησαν, οι Ρώσοι για να βοηθήσουν την Κύπρο με 5,8 δις ευρώ; Σύμφωνα με δημοσιεύματα, απαίτησαν παραχώρηση μεριδίων σε κυπριακές τράπεζες και σε ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου, καθώς και ποσοστό 20% στη διαχείριση του φυσικού αερίου. Επίσης αναδιάρθρωση του παλαιού δανείου των 2,5 δις και τον ανεφοδιασμό των ρωσικών πολεμικών πλοίων από το Μαρί και των πολεμικών αεροπλάνων από το αεροδρόμιο της Πάφου «Ανδρέας Παπανδρέου». Δηλαδή στρατιωτικές βάσεις.

Ανάλογο σενάριο σχετικά με τις απαιτήσεις των Ρώσων «αποκάλυψε» μέσω Twitter ο Nουριέλ Ρουμπινί, λέγοντας ότι εκτός από πρόσβαση στο φυσικό αέριο, η Μόσχα επιθυμεί να δημιουργήσει και μια στρατιωτική ναυτική βάση στο νησί.

Το δεύτερο μέτωπο που ανοίγει έχει σχέση με τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η παρέμβαση αυτή της Μόσχας στα εσωτερικά της Ε.Ε. Ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Γερούν Ντάισελμπλουμ αντέδρασε με μία κοφτή δήλωση. Η Κύπρος, είπε, θα πρέπει να ξεχάσει τη βοήθεια της Ρωσίας, τονίζοντας ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ίδια λογική και η αντίδραση του τότε προέδρου της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο, ενώ η ανταποκρίτρια του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg Carol Matlack μετέδωσε ότι το να υπολογίζει σε βοήθεια της Ρωσίας είναι κακή ιδέα για την Κύπρο –αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη, άποψη η οποία καθρεφτίζει απόψεις των ΗΠΑ.

Εκνευρισμός επικράτησε και στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόγλωσσης τουρκικής εφημερίδας Ηurriyet Daily News επικαλούμενη καλά ενημερωμένες πηγές. «Η δημιουργία και ο έλεγχος ναυτικής εγκατάστασης για τη φύλαξη του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου φαίνεται ότι δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ΕΕ, την Τουρκία και τις ΗΠΑ».

Διαβάστε ακόμα:

Ολη η αλήθεια της πτώσης σε πέντε δηλώσεις