ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, στις 9 του μηνός, θα μπορούσε να αναβιώσει το πρώτο παραμύθι που ζήσαμε με την έναρξη της κρίσης, αν ο δράκος αυτού του παραμυθιού δεν είχε πεθάνει στην Κύπρο.

Η αδυναμία της Ρωσίας να παραχωρήσει το 2013 δάνειο 5 δις. για τη σωτηρία της κυπριακής οικονομίας, απέδειξε πόσο άτοπο είναι το να υπολογίζει κανείς σε οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα, που πολλοί το 2010 είδαν σαν μονόδρομο και για την Ελλάδα.

Ωστόσο, ορισμένοι ανακυκλώνουν και πάλι τον μύθο. «Έχω πολύ καλή σχέση με τη Ρωσία. Συζητάμε με τους Ρώσους το Plan B», δήλωσε ο Πάνος Καμένος, την ώρα που η κυβέρνηση σαρώνει τα αποθεματικά των ταμείων και των οργανισμών.

Αμέσως μετά το μύθο με τη Ρωσία, οι απελπισμένοι Έλληνες πίστεψαν στο μύθο του Αρτέμη Σώρρα, ενός άφραγκου... τρισεκατομμυριούχου που ζητούσε 20 δολάρια από κάθε Ελληνοαμερικανό, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα συγκέντρωνε 600 δις. δολάρια για την εξόφληση του δημοσίου χρέους.

Αμέσως μετά, η ελπίδα μετακόμισε στη Λατινική Αμερική. «Μακάρι να γινόμασταν Αργεντινή», είπε μέσα στο αντιπολιτευτικό του μεθύσι ο Τσίπρας. Και δώστου ντοκιμαντέρ στις τηλεοράσεις για τη στάση πληρωμών στον Ισημερινό, μάλλον για να δείξουν τι έπρεπε να κάνει η Ελλάδα.

Κορυφαίο παραμύθι αποδείχθηκε επίσης και το δήθεν κόλπο των Αμερικανών να μας οδηγήσουν στην κρίση και στα μνημόνια μόνο και μόνο για να μας πάρουν τα πετρέλαια. Ξέρετε πως σχολίασαν οι Αμερικανοί τη θεωρία Καμμένου για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου; «Οι ΗΠΑ δεν συνηθίζουν να προχωρούν σε κρατικές συμφωνίες γι' αυτά τα θέματα».

Και φτάσαμε στις μέρες μας με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στη θεωρία ή αν θέλετε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση χωρίς να αλλάξουμε τίποτε. Η Ευρώπη, όμως αλλάζει. Θα έχει αντιληφθεί βεβαίως ότι ήδη η πλειονότητα των Γερμανών τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Καλύτερα πούστης, παρά μαλάκας!