Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΕΝΟΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Πόσο νομίζετε ότι τιμωρείται η παράλειψη είσπραξης από εφοριακούς υπαλλήλους προστίμου 30 ευρώ για μη έγκαιρη υποβολή φορολογικής δήλωσης από άτομο με μεγάλα οικονομικά προβλήματα; Κρατηθείτε. Τιμωρείται με αργία ενάμιση χρόνου. Και πόσο τιμωρείται κάποιος που το όνομα του αναγράφεται στη λίστα Λαγκάρντ για αδήλωτες καταθέσεις 2 εκατ. ευρώ; Ατιμώρητος. Υπάρχουν, όμως και χειρότερα.

Στέλεχος του ΣΔΟΕ, με μεγάλο τομέα ελέγχου στην ελληνική επικράτεια, κατηγορήθηκε ότι το 2011 δεν επέβαλε πρόστιμο λίγων ευρώ σε έναν χαμηλοσυνταξιούχο του ΟΓΑ που ζούσε σε απομακρυσμένο ορεινό χωριό λίγων κατοίκων και κούρευε συγχωριανούς του, εισπράττοντας ένα μικρό χαρτζιλίκι.

Ο ορεσίβιος κουρέας δεν είχε κάνει δήλωση έναρξης επαγγέλματος και δεν διέθετε ταμειακή μηχανή. Όπως ανέφεραν υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που γνωρίζουν τη συγκεκριμένη υπόθεση, «...ο συνταξιούχος μας είπε ότι κούρευε για να συμπληρώσει την πενιχρή σύνταξή του που ήταν της τάξης των 3.600 ευρώ τον χρόνο. Μας ζήτησε να δείξουμε κατανόηση και να μην του επιβάλουμε το πρόστιμο των 200-300 ευρώ γιατί ήταν γι' αυτόν δυσβάστακτο. Μάλιστα αμέσως έκανε δήλωση έναρξης του επαγγέλματος και πήρε ταμειακή μηχανή ακολουθώντας τις εντολές μας. Αποφασίστηκε λοιπόν για λόγους ανθρωπισμού και του περί δικαίου αισθήματος να υπάρξει χαριστική ρύθμιση γι' αυτό το πρόστιμο».

Το στέλεχος τέθηκε σε πολύμηνη αργία και οι προιστάμενοι του μπορεί να είναι υπερήφανοι καθώς...

-Εμπέδωσαν το αίσθημα της αδικίας μεταξύ όλων των υπαλλήλων, τιμωρώντας αυστηρότατα έναν εργαζόμενο, που ευρισκόμενος σε σύγκρουση καθηκόντων, αυτό της υπηρεσιακής υποχρέωσης και εκείνο του αλτρουισμού επέλεξε το ευγενέστερο, τον αλτρουισμό.

-Απενεργοποίησαν ένα στέλεχος με μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα 300 οφσόρ και πρόστιμα ύψους άνω των 90 εκατ. ευρώ.

Κατά τα άλλα, ο αγώνας κατά των φοροφυγάδων είναι αδυσώπητος. Μόνο που έχει λάθος στόχους.

Διαβάστε ακόμα:

Βρε, μπας και είναι σκάνδαλο αυτό με τον Ομπάμα;