Η ΕΧΘΡΑ ΑΚΗ - ΣΗΜΙΤΗ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Μία ματιά σκέτο φαρμάκι προς τον Άκη Τσοχατζόπουλο ήταν όλη κι όλη η αντίδραση του Κώστα Σημίτη, όταν βρέθηκε στο δικαστήριο δίπλα στον παλιό συνεργάτη του. Κάποιοι κάνουν λόγο για αναβίωση της παλιάς έχθρας τους, με αφορμή τον έλεγχο της κυβέρνησης και του κόμματος την περίοδο 1996 -2004. Σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός έχει λόγους να πιστεύει ότι ο Τσοχατζόπουλος θέλει να τον τσαλακώσει, σε μία ιδιότυπη ρεβάνς.

Ο Σημίτης, όπως και άλλα μέλη του ΚΥΣΕΑ πριν από 15 χρόνια, έχουν κληθεί από τη Δικαιοσύνη, κατόπιν αιτήματος του κρατούμενου πρώην υπουργού, για να φωτίσουν τις συνθήκες των προμηθειών υποβρυχίων, ΤΟΡ Μ-1 κλπ, χωρίς να έχει προηγηθεί ακρόαση τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές που ερεύνησαν την υπόθεση.

Ιδιαίτερα για τους πρώην πρωθυπουργούς υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει η απαγόρευση από το εθιμικό δίκαιο, που δεν επέτρεψε να κληθεί ο Σημίτης ούτε στην Εξεταστική Επιτροπή επί Καραμανλή ούτε στην Προανακριτική επί Παπανδρέου, ούτε βεβαίως στην δίκη του Τσοχατζόπουλου σε πρώτο βαθμό.

Για το λόγο αυτό η κατάθεση του Σημίτη στις 13 Μαίου χαρακτηρίζεται ιστορική από την άποψη ότι θα ρωτηθεί με ποιά κριτήρια αποφασίστηκαν οι προμήθειες, αν τελικά κάποιοι μας πίεσαν για τις αγορές εν όψει τότε και της αποδοχής μας ως μέλη της ευρωζώνης, τι ρόλο έπαιξε για την προμήθεια των υποβρυχίων ο τότε καγκελάριος Σρέντερ που κατάγονταν από το Κίελο, περιοχή όπου είχε την έδρα της η προμηθεύτρια γερμανική εταιρεία HDW και άλλα ενδιαφέροντα.

Το αν όλα αυτά έχουν σχέση με τις μίζες θα το κρίνει το δικαστήριο. Η ρεβάνς, όμως παραμένει ρεβάνς.

Διαβάστε ακόμα:

Μίζες της Ζίμενς και στα δυο κόμματα