ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ!

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Για δεύτερη φορά, η Πολιτεία, στεγνή από ρευστό και χωρίς κουράγιο για έλεγχο των φοροκλεπτών, καλεί όσους έχουν αδήλωτους λογαριασμούς στο εξωτερικό να τους
νομιμοποιήσουν πληρώνοντας φόρο 15%. Η προηγούμενη έκκληση, προ επταετίας απέτυχε, ίσως γιατί προέβλεπε επαναπατρισμό των αδήλωτων κεφαλαίων. Με τη νέα ρύθμιση, το ποσό που θα νομιμοποιηθεί απαλλάσσεται από το πόθεν έσχες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη τεκμηρίων. Ταμάμ.

Η ίδια ρύθμιση προβλέπει ασυλία και για όσους έχουν αδήλωτους λογαριασμούς στην Ελλάδα. Αυτοί όμως θα πρέπει να πληρώσουν φόρο ίσο με το 30% των κεφαλαίων τους. Οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα, έως τις 31 Ιουλίου, να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις για τη φορολογία εισοδήματος ή κεφαλαίου για φορολογικές χρήσεις έως και το 2014, δηλώνοντας εισοδήματα τα οποία είχαν αποκρύψει.

Η ίδια δυνατότητα ισχύει και για όσους φορολογούμενους έχουν ξεκινήσει έλεγχοι «προσαύξησης περιουσίας» με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών κλπ και ο έλεγχος αυτός δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο έλεγχος, σε αυτές τις περιπτώσεις, συνεχίζεται και στην περίπτωση που προκύψει απόκρυψη ποσού πέραν αυτού που νομιμοποιήθηκε, φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή, με συντελεστές 26-33%.

Διαβάστε ακόμα:

Πολυεθνική παίζει τη φαρσοκωμωδία της δραχμής