ΠΩΣ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΞΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Μοιάζουν με κακόγουστο αστείο αυτές οι δικαστικές αποφάσεις που βγάζουν αντισυνταγματικούς τους νόμους με τους οποίους κόπηκαν μισθοί, συντάξεις, επιδόματα και εισφορές.

Πρό μόλις δύο ετών τους είχαν βγάλει συνταγματικούς. Αλλά δεν το λέω γι’ αυτό. Το λέω αυτό γιατί την ώρα που τα δικαστήρια διατάσσουν «δώστε τα πίσω, οι θεσμοί απαιτούν «δώστε κι άλλα», δηλαδή νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και ο,τιδήποτε άλλο κάνει την τσέπη του Έλληνα να αισθάνεται καλύτερα.

Το κακόγουστο αστείο έχει σχέση επίσης με το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι προσφυγές εναντίον του κράτους έχουν γίνει από κρατικούς υπαλλήλους, παρότι τις ίδιες απώλειες είχαν και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Τι θα πράξει η κυβέρνηση; Θα κόψει ή θα ράψει; ΘΑ βοηθήσει τη Δικαιοσύνη στο ξήλωμα του μνημονίου ή θα κάνει πίσω για δημοσιονομικούς λόγους; Η ίδια λέει πως όλες οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές και θα εφαρμοστούν, χωρίς όμως να εξηγεί που θα βρεθούν τα λεφτά. Μιλάμε, βέβαια, για 4-5 δισεκατομμύρια.

Τελευταία βόμβα η απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που με συντριπτική πλειοψηφία 25-9 έκρινε αντισυνταγματική την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα. Που σημαίνει ότι μόλις δημοσιευθεί, η κυβέρνηση θα πρέπει να συμμορφωθεί με τη δικαστική κρίση να μην παρακρατεί την εισφορά από τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Θα πρέπει επίσης να επιστρέψει αναδρομικά όλα τα παρακρατηθέντα στους συνταξιούχους που προσέφυγαν μεταξύ των συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των ένστολων όλων των σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος κλπ.).

Η απόφαση δεν αφορά (αφού δεν έχουν προσφύγει στο δικαστήριο) τους εν ενεργεία εργαζόμενους του δημοσίου και τους απασχολουμένους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Διαβάστε ακόμα:

Η τεχνική του στραγγαλισμού