ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Εισπρακτικά μέτρα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προβλέπει το προσχέδιο του προυπολογισμού. Και οι πάντες κλαίνε γοερώς. Κι όμως, υπάρχει έτοιμη λύση -αρκεί να το θέλουμε. Είμαι, όμως, βέβαιος ότι κάποιοι δεν το θέλουν. Είναι οι πολιτικοί που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας την τελευταία πενταετία. Ντροπή.

Το δημόσιο χάνει κάθε χρόνο περίπου επτά δισεκατομμύρια από την εκτεταμένη κλοπή του ΦΠΑ, ποσό που μπορεί να το εισπράξει, αν θεσπίσει ως υποχρεωτική τη χρήση πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές.

Το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί τάχιστα, χωρίς εξαιρέσεις. Χωρίς παράθυρα. Διαφορετικά θα αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση κάποιους φοβάται, κάποιους θέλει να προστατεύσει.

Τι θα πει γιατρός, τι θα πει δικηγόρος, τι θα πει μηχανικός. Ακόμη και στις λαϊκές της μεγάλης φοροδιαφυγής, οι πολίτες πρέπει να πληρώνουν με κάρτες. Υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι να αμείβονται με πλαστικό χρήμα.

Μα είναι τόσο απλό. Είναι ντροπή για το πολιτικό σύστημα να ξεζουμίζει τους ίδιους και τους ίδιους. Ντροπή και η τακτική της μη υλοποίησης του νόμου για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Μέτρα που ψηφίστηκαν πριν από 3,5 χρόνια έμειναν στο συρτάρι κι αυτό ισοδυναμεί με απώλειες περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ, όσο τα ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, που ψάχνει η κυβέρνηση.

Ο νόμος δεν εφαρμόστηκε ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ παρότι η συμμετοχή του Δ. Μάρδα στην κυβέρνηση ως ειδικού στο θέμα της πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων, αποσκοπούσε στην αύξηση, με τον τρόπο αυτό, των εσόδων του κράτους.

Διαβάστε ακόμα:

Κι όμως ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση καταργήθηκε το 2002