ΜΕΣΟΝ ΤΙΜΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Είναι φορές που πιστεύω πως η λιτότητα που μας επιβλήθηκε δεν έχει καμία σχέση με τη σωτηρία της χώρας, αλλά μόνο με την τιμωρία μας. Πλήθος τα στοιχεία που το τεκμηριώνουν.

Και πρώτα – πρώτα οι αριθμοί του υπουργείου Οικονομικών που δείχνουν ότι όσο αυξάνονται οι φόροι, τόσο μειώνονται αντί να αυξάνονται τα έσοδα του κράτους. Κι αυτό τι σημαίνει παρακαλώ; Τι άλλο από νέους φόρους; Σημειώστε δύο αριθμούς.

Τα έσοδα του κράτους το 2015 θα είναι λιγότερα κατά 8,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2010. Παρά την αφαίμαξη των φορολογουμένων επί έξι συναπτά έτη. Κι αυτό αντί να φρενάρει την εισπρακτική βουλιμία των κυβερνώντων, τους κάνει πιο απαιτητικούς. Το πιο ενοχλητικό, όμως, είναι ότι πυροβολούν μονίμως σε λάθος κατεύθυνση...

Παράδειγμα πρώτον. Αυξάνουν τα τέλη κυκλοφορίας των συνεπών οδηγών και αφήνουν 850.000 οχήματα να κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να έχουν πληρώσει.

Παράδειγμα δεύτερον. Αυξάνουν τους φόρους γενικώς όταν οι περιβόητες λίστες των μεγαλοφοροφυγάδων παραμένουν ανέλεγκτες.

Παράδειγμα τρίτον. Όταν είναι γνωστό ότι το 20% των κόκκινων δανείων ανήκουν σε πολίτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν τη δόση τους, οι κυοφορούμενες ρυθμίσεις για τα καθυστερούμενα δάνεια δεν τους εξαιρούν.

Παράδειγμα τέταρτον. Επιβάλλουν φόρο στο... φόρο. Δηλαδή ΦΠΑ στον ειδικό φόρο βενζίνης, πετρελαίου κλπ.

Παράδειγμα πέμπτον. Φόρος σε μηδενικό εισόδημα, όπως συμβαίνει με το τέλος επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ και τα τεκμήρια.

Παρόλα αυτά τα έσοδα δεν αυξάνουν.

Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση της εταιρείας Prognos AG, η περιβόητη ανάκαμψη δεν θα έρθει το δεύτερο εξάμηνο του 2016, όπως εκτιμά η κυβέρνηση αλλά το 2020, ενώ η οικονομία γενικότερα θα επανέλθει στην πρό του 2010 κατάσταση, σε 20 χρόνια.

Διαβάστε ακόμα:

Ενας Αρτέμης θα μας σώσει από το χρέος...