ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΑΚΟ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές μέσα στο 2016 είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επαναλαμβάνοντας ένα παραμύθι που άρχισε το 2011 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με διάφορες παραλλαγές -άλλοτε με έναν και άλλοτε με πολλούς δράκους... Ήταν Ιανουάριος του 2011 όταν ο τότε πρωθυπουργός ΓΑΠ είπε από το Νταβός τη μαγική λέξη για έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές στο τέλος του έτους. Στο ίδιο πνεύμα και οι δεσμεύσεις των οικονομικών υπουργών του, αλλά και του συμβούλου του και μετέπειτα αντικαταστάτη του στο μέγαρο Μαξίμου.

Λ.Παπαδήμος. «Το 2011 είναι η χρονιά που περιμένω να υπάρξει σημαντική βελτίωση των συνθηκών και η πιθανότητα μιας επιστροφής (της Ελλάδας) στις αγορές θα είναι μεγάλη».

Φ. Σαχινίδης: Στόχος παραμένει η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2011.

Δημοσιογράφος: Είναι ρεαλιστικός στόχος;

Φ. Σαχινίδης: Σ’ ένα μεγάλο βαθμό, εκτός από την πορεία προόδου που καταγράφει η Ελλάδα, η δυνατότητα να βγούμε στις αγορές εξαρτάται και από τις συνθήκες που επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές. Σήμερα υπάρχει υψηλός βαθμός αβεβαιότητας και μεγάλη μεταβλητότητα και είναι δύσκολο. Γι’ αυτό άλλωστε και ποτέ δεν είπαμε ότι θα βγούμε στις αγορές από τις αρχές του 2011. Θεωρούμε όμως ότι επειδή η Ελλάδα παραμένει προσδεδεμένη στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με τη συμφωνία των 110 δισ. ευρώ, αλλά και ότι η Ευρώπη θα πάρει τις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον του ευρωπαϊκού μηχανισμού, θα εξομαλυνθούν οι συνθήκες.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Το χρέος της Ελλάδας είναι διατηρήσιμο και η κυβέρνηση δεν συζητά την αναδιάρθρωσή του. Παραμένει ο στόχος της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές το αργότερο έως τις αρχές του 2012

Το εκπληκτικό είναι ότι το χορό των αισιόδοξων προβλέψεων έσυραν οι δανειστές, με πρώτη την Κομισιόν που από το 2010 κιόλας καλλιεργούσε την πεποίθηση για έξοδο στις αγορές το 2011. Αλλά και ο πολύς Πόουλ Τόμσεν είχε προβλέψει από τον Αύγουστο του 2011 σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Το Βήμα ότι η έξοδος της Ελλάδος από την οικονομική κρίση μπορούσε να γίνει στο τέλος του 2012. Τότε, κατά τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα μπορούσε να επανεξεταστεί και η επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης στο Δημόσιο, ενώ για το 2011 και το 2012 τόνισε πως δεν προβλέπει νέα μείωση, αλλά πάγωμα των συντάξεων.

Άλλοι, όμως, δεν είχαν την ίδια άποψη. Τον ίδιο μήνα, Αύγουστο του 2011, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι η χώρα ίσως μπορέσει να βγεί στις αγορές το 2014. Λίγους μήνες αργότερα, το Νοέμβριο του 2011, ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου(IIF) Xανγκ Τραν εξέφραζε την άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές μετά το 2015, εφόσον εφαρμόσει πιστά τις μεταρρυθμίσεις. Ακόμη πιο απαισιόδοξος, αλλά και πιο ακριβής στις εκτιμήσεις του ο παράγων της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν είπε τον Νοέμβριο του 2012. Ας είμαστε ειλικρινείς –η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές το 2015 ή το 2016– Θα χρειαστεί νέα δανειακή σύμβαση μετά το 2014.

Άλλοι, όπως ο ηγέτης της γερμανικής αντιπολίτευσης Peer Steinbrueck, έβαλε ταφόπλακα στις όποιες ελληνικές προσδοκίες. Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές αυτή την δεκαετία, δήλωσε το Δεκέμβριο του 2012.

Διαβάστε ακόμα:

Κόβουν από τους συνταξιούχους και δίνουν αναδρομικά σε βουλευτές