ΚΟΒΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ

 

Πώς να μην πετσοκοπούν κι άλλο οι συντάξεις και πώς να μην ληστευθούν δια της φορολογίας για μία ακόμη φορά οι συνεπείς πολίτες, όταν οι εργαζόμενοι μόλις που φτάνουν το ένα τρίτο του πληθυσμού και όταν οι μισοί φορολογούμενοι δηλώνουν εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ. Οι αριθμοί είναι ανατριχιαστικοί.

Στον ιδιωτικό τομέα εργάζονται 2,9 εκατομμύρια πολίτες. Από το προιόν που παράγουν, πληρώνονται 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι, 2,7 εκατ. συνταξιούχοι και 1,2 εκατ. άνεργοι. Δηλαδή, ένας εργάζεται τρεις ζουν.

Χωρίς τη συνδρομή του κράτους όλα θα είχαν καταρρεύσει. Με ποια έσοδα, όμως, όταν όλοι κλέβουν την εφορία;

-Το 3% των φορολογουμένων πληρώνει το 42% του φόρου εισοδήματος, Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε 267.480 φορολογουμένους με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα ύψους 35 δισ. ευρώ.

Το εκπληκτικό στην περίπτωση είναι ότι στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να αυξηθεί κι άλλο η φορολογία για τους 267.480 φορολογουμένους, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση των φόρων για τα χαμηλότερα εισοδήματα, η συνεισφορά των οποίων είναι ήδη πολύ χαμηλή στο σύνολο των φορολογικών εσόδων.

-Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, 1.176.043 φορολογούμενοι δεν κατέβαλαν κανέναν φόρο στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ 1.304.634 δήλωσαν εισοδήματα έως 1.000 ευρώ.

Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι σχεδόν το 50% (3,98 εκατ.) των φορολογουμένων δηλώνει εισοδήματα έως 5.000 ευρώ. Πολλοί το αποδίδουν στη φτώχεια, άλλοι το θεωρούν απόδειξη μεγάλης φοροδιαφυγής, ενώ αρκετοί το αποδίδουν σε συνδυασμό των δύο αυτών παραμέτρων.

Πάντως, η κυβέρνηση αντί να ενεργοποιήσει τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς ,καταφεύγει και αυτή στην καθιερωμάνη συνταγή. Ετοιμάζεται να κόψει πάλι τις συντάξεις και να αυξήσει τη φορολόγηση των συνεπών...

Διαβάστε ακόμα:

Υποπτοι όσοι διαφημίζουν την ΕΥΔΑΠ