ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΣΤΟ ΨΙΛΟ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Τι χρειάζεται η οικονομία για να σωθεί; Επενδύσεις. Το έχουμε μάθει απ’ έξω πια. Τι κάνει, όμως, η κυβέρνηση προς αυτήν τη κατεύθυνση; Μάλλον τίποτε, γι' αυτό και βάζει συνεχώς φόρους. Κανένα ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και η Λαγκάρντ μας πήρε στο ψιλό.

«Είμαι ικανοποιημένη που ακούω ότι οι ελληνικές αρχές ανησυχούν για την προθυμία των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα να επενδύσουν στην Ελλάδα». Που σημαίνει – πάντα κατά την επικεφαλής του ΔΝΤ- ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν ανησυχούσε για την επενδυτική απραξία, άγνωστο πως περίμενε να έρθει το ρευστό για να κινηθεί η οικονομία.

Ευτυχώς που η Λαγκάρντ δεν είχε διαβάσει τους πηχυαίους τίτλους των ελληνικών εφημερίδων για τη φυγή στο εξωτερικό 9.000 μεγάλων επιχειρήσεων για φορολογικούς και άλλους αντιαναπτυξιακούς λόγους.

Θα μπορούσε να συμπληρώσει τη δήλωση της με μία ακόμη διαπίστωση. Ότι εδώ δεν έχουν πείσει τους δικούς τους να μείνουν, πως θα δελεάσουν τους ξένους; Δεν χρειάστηκε, όμως να το πει αυτή. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας μιλώντας στο ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ που έγινε στο Βερολίνο, ήταν σαφής στην πρόβλεψη του πως η ανάκαμψη θα έρθει μόλις αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Που σημαίνει ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Και γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη; Γιατί δεν υλοποιήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις. Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις ξένων επιχειρηματιών.

«Η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, Ου. Γκρίλο, ο οποίος παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις «σωστές προϋποθέσεις».

Πάτε καλά, αλλά ακόμη δεν είσαστε έτοιμοι να δεχθείτε επενδύσεις διαμήνυσαν στο Μαξίμου και άλλου υποψήφιοι επενδυτές.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Κεντρικής Ενωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), V. Treier, υπογράμμισε πως «η Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη θέση από το 2012, καθώς βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα και ισχυροποιήθηκε ο μηχανισμός σταθερότητας, ωστόσο, στην Ελλάδα δεν βλέπουμε ακόμη θετικά αποτελέσματα».

Διαβάστε ακόμα:

Χαράτσια η Ντέλια, μπουχάρα η Δέσποινα